Η Ελλάδα έχει απελάσει 7.133 μετανάστες από τις αρχές του 2018

Η Ελλάδα έχει απελάσει 7.133 μετανάστες από τις αρχές του 2018

Στοιχεία που ανατρέπουν την έως τώρα θεώρηση για τη σύνθεση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, επιδεικνύουν τη δέσμευση της κυβέρνησης στις διαδικασίες της ΕΕ για τη μετανάστευση και αποδεικνύουν την υπέρβαση “ιδεολογικών αγκυλώσεων” δημοσίευσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ρισκάροντας όμως συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κριτική εξ αριστερών.

Η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που το προσφυγικό ανάγεται σε μείζον θέμα στο πλαίσιο της ΕΕ και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των χωρών του V4 και του σκληροπυρηνικού υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζέεχοφερ. Αν και η ανακοίνωση έρχεται μετά το κλείσιμο του 6μηνου, εντασσόμενη στη δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων, εν τούτοις φαίνεται ότι εξυπηρετεί και την ανάγκη επίδειξης της αποτελεσματικότητας της μεταναστευτικής πολιτικής και την υψηλή λειτουργικότητα του συστήματος της χώρας.

Διαβάστε  Αυξάνονται οι εξαγωγές, μειώνεται το εμπορικό έλλειμμα

Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι από τις αρχές του έτους έχουν συνολικά απελαθεί από την Ελλάδα 7.113 άτομα, ενώ στην ανακοίνωση χρησιμοποιείται η έκφραση “αναχώρησαν για τις χώρες καταγωγής τους”.

Διαφήμιση

Πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ατόμων, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν περίπου 20,000 πρόσφυγες και μετανάστες και ακόμη 30,000 στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε  Αξιολόγηση: Κλείνει με χαμηλότερη ανάπτυξη και χωρίς μέτρα το δημοσιονομικό

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση σε βάρος των απελαθέντων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής κι απέλασης για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, ενώ οι επιστροφές αυτές έγιναν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών κι εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Διαβάστε  Ο Ντράγκι κρατά ανοιχτό το θέμα του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τον Ιούνιο απελάθηκαν 984 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών έγινε με προορισμό την Αλβανία (463 άτομα), το Ιράκ (154), το Πακιστάν (115), τη Γεωργία (62), την Τουρκία (39), την Αλγερία (21) και το Ιράν (16).

Διαφήμιση