Άγριο πογκρόμ Ερντογάν, απολύει 18,600 με ένα διάταγμα

Άγριο πογκρόμ Ερντογάν, απολύει 18,600 με ένα διάταγμα

Σοκ και δέος επιχειρεί να προκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν, μια ημέρα πριν την ορκωμοσία του, καθώς με ένα προεδρικό διάταγμα απολύει 18,600 Δημοσίους Υπαλλήλους, κυρίως από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, πριν ακόμα αναλάβει τις νέες υπερεξουσίες που πηγάζουν από την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος δίνει το στίγμα των προθέσεών του και του τρόπου άσκησης πολιτικής στη νέα του θητεία που ξεκινάει αύριο, καθιστώντας σαφές ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή στις διαφοροποιήσεις.

Συνολικά 18.632 άτομα, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 9.000 αστυνομικοί και 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων είδαν τα ονόματά τους να δημοσιεύονται στο διάταγμα, το οποίο παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης ως το τελευταίο πριν από την πιθανή άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αύριο Δευτέρα. Περίπου 1.000 εργαζόμενοι του υπουργείου Δικαιοσύνης και 650 του υπουργείου Παιδείας απολύονται επίσης.

Διαφήμιση

Το διάταγμα αυτό εμφανίζεται ως το τελευταίο που εκδίδεται υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που εγκαθιδρύθηκε την επομένη της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και έκτοτε ανανεώνεται αδιάκοπα.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως το έκτακτο αυτό καθεστώς θα αρθεί αύριο Δευτέρα μετά την ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη πρόεδρος στις 24 Ιουνίου για μια νέα θητεία και είχε υποσχεθεί προεκλογικά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η αυριανή ημέρα θα σηματοδοτήσει επίσης την έναρξη της ισχύος ενός προεδρικού συστήματος στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο 2017. Υπό το νέο αυτό σύστημα, το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών περιέρχονται στον πρόεδρο, ο οποίος θα μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα.

Στο μεταξύ 12 ενώσεις, τρεις εφημερίδες και ένα τηλεοπτικό δίκτυο έκλεισαν με το σημερινό διάταγμα.

Επιπλέον στο διάταγμα ανακοινώνεται πως 148 πρόσωπα, που είχαν απολυθεί με προηγούμενα διατάγματα, επανεντάσσονται στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Human Rights Joint Platform (Ihop), στις 20 Μαρτίου 2018 112.679 άτομα είχαν απολυθεί στην Τουρκία, εκ των οποίων πάνω από 8.000 από τις ένοπλες δυνάμεις, περίπου 33.000 μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου Παιδείας και 31.000 στους κόλπους του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων 22.600 στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. Χιλιάδες άλλα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Διαφήμιση