Το IPO των 2 τρισ. της Aramco απομακρύνεται

Το IPO των 2 τρισ. της Aramco απομακρύνεται

Εν αμφιβόλω τίθεται, σύμφωνα με το Reuters, η προγραμματισμένη εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, καθώς το σχέδιο του διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για απεξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο, φαίνεται ότι συναντά αντιστάσεις.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της βασιλικής οικογένειας που επικαλείται το Reuters φαίνεται ότι οι αυξημένοι έλεγχοι και η διαδικασία εποπτείας στην οποία ήδη υποβάλλεται η Aramco και κατ επέκταση η βασιλική οικογένεια έχουν προκαλέσει δυσφορία και ανησυχία.

«Ολοι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να γίνει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της Aramco, ο εκπρόσωπος της οποίας αρνήθηκε να σχολιάσει. Βάσει του αρχικού σχεδίου, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου των Σαούδ επρόκειτο να εισαχθεί σε τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου από το περασμένο έτος. Αυτό προέβλεπε το σχέδιο του πρίγκιπα που, ωστόσο, ανεβλήθη επανειλημμένως.

Διαφήμιση
Διαβάστε  ΟΠΕΚ και Τραμπ-effect οδηγούν το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Μέχρι προσφάτως φαινόταν να προχωρούν οι σχετικές προετοιμασίες, έστω και με αργούς ρυθμούς. Στελέχη τραπεζών και συμβουλευτικών εταιρειών είχαν σταθερή συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας αλλά και με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η δυσκολότερη πλευρά των προετοιμασιών αφορά το πώς θα απεμπλακεί η εταιρεία από την ηγεσία του βασιλείου και από άλλες κρατικές εταιρείες.

Στις αρχές του έτους, η Aramco προσκάλεσε μεγάλες νομικές εταιρείες στο Ντουμπάι για να αναλάβουν το νομικό σκέλος του εγχειρήματος και να την προετοιμάσουν με την προοπτική παράλληλης εισαγωγής της σε περισσότερα του ενός μεγάλα χρηματιστήρια. Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα στελέχη της εταιρείας άρχισαν να εκφράζουν ανοικτά τους φόβους τους στον πρίγκιπα Μοχαμέντ, καθώς διαπίστωναν μεγάλα προβλήματα στην εκτέλεση του σχεδίου. Είχαν διαπιστώσει ότι η εισαγωγή της σε κάποιο από τα μεγάλα χρηματιστήρια όπως της Νέας Υόρκης, Λονδίνου και Χονγκ Κονγκ ενέχει κινδύνους νομικής φύσεως, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα των μετόχων να ενάγουν την εταιρεία. Εχουν, άλλωστε, εκφραστεί αρνητικά για το εναλλακτικό σχέδιο της εισαγωγής ενός πολύ μικρού τμήματος στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας, το γνωστό ως Tadawul.

Διαβάστε  Στο ταμπλό ξανά το ομόλογο της Sunlight

Στόχος του Ριάντ είναι μια χρηματιστηριακή αξία ύψους 2 τρισ. δολαρίων, και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η εισαγωγή ενός πολύ μικρού τμήματός της θα υπερέβαινε το Tadawul, του οποίου η κεφαλαιοποίηση ανέρχεται περίπου σε 523 δισ. δολάρια.

Διαφήμιση