Κίνδυνος έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού

Κίνδυνος έξαρσης του αλβανικού εθνικισμού

Ντόμινο εξελίξεων στην Ελλάδα, την Αλβανία και ενδεχομένως στην πΓΔΜ και τα Δυτικά Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσει δυνητικά η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, να αναστείλει την αποστολή πρόσκλησης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ, για ένα έτος και μετά τις Ευρωεκλογές του 2019.

Όπως φαίνεται από διαρροές και δημοσιεύματα οι διμερείς διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Αλβανίας παραπέμπονται στις καλένδες, ενώ αποδυναμώνεται η ενταξιακή προοπτική. Παράλληλα, η ΕΕ χάνει σε αξιοπιστία και ο συνδυασμός αυτών των γεγονότων με την αυξημένη ρωσική προπαγάνδα και την τουρκική παρεμβατικότητα μπορούν να υποσκάψουν την ήδη επιτευχθείσα πρόοδο και να συμβάλλουν στην άνοδο του αλβανικού εθνικισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, το οποίο ερμηνεύει τις κατά καιρούς εκπεφρασμένες απόψεις, το κλίμα και βασίζεται σε διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών, οι διαπραγματεύσεις για την άρση του εμπόλεμου, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και την επίλυση διαφορών για ζητήματα περιουσίας μετατίθενται στο διηνεκές.

Διαφήμιση

Η εφημερίδα ωστόσο, αποδίδει το επικείμενο πάγωμα των διαπραγματεύσεων στους κλυδωνισμούς που προκάλεσε το Σκοπιανό στην ελληνική πολιτική σκηνή, προκρίνοντας τη μετάθεση της επίλυσης των συγκεκριμένων διαφορών αφού ολοκληρωθεί η μακρά και επίπονη πορεία επικύρωσης των πολλών βημάτων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το ζήτημα, όμως, δεν εστιάζεται τόσο στη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης και κυβερνητικής πλειοψηφίας να διαχειριστεί ένα ακόμα εθνικό θέμα με άμεσες επιπτώσεις σε ενεργούς πληθυσμούς, αλλά στη στρατηγική του Έντι Ράμα, ο οποίος θέλει να αποφύγει συγκρούσεις με την αντιπολίτευση για εθνικά θέματα, χωρίς προφανές όφελος.

Η διαρροή ωστόσο της πρόθεσης για μετάθεση της συμφωνίας-πακέτο για το ελληνοαλβανικό, από ελληνικής πλευράς, αποτελεί πρωτοβουλία που στέλνει μηνύματα τόσο εντός της χώρας, όσο και εκτός, βάσει των οποία αναμένονται αντιδράσεις τόσο στο NATO όσο και στην ΕΕ.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται:

η τεχνική επεξεργασία των προβλέψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
οι περιουσίες που βρίσκονται σε μεσεγγύηση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η κατάργηση της προξενικής διατίμησης (για τους Αλβανούς) ή η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης και
η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται, ακόμη, το εμπόλεμο, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και την αλβανική, καθώς περιλαμβάνει ορισμένες νομικές δυσκολίες.

Διαφήμιση