Πολλά και υπόκωφα μηνύματα έστειλε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στο πλαίσιο της επικοινωνίας που είχε χθες το βράδυ με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς τα περιεχόμενα των επικοινωνιών που ανακοινώθηκαν, είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ηγετών.
Όπως επισήμανε εγκαίρως το Crisis Monitor η πολιτική της προαναγγελίας των επικοινωνιών του αντιπροέδρου των ΗΠΑ δεν είναι συνηθισμένη στον Λευκό Οίκο και συνεπώς η χρήση της χθες αποτέλεσε το πρώτο μήνυμα που έστελνε ο Μάικ Πενς και δεν είχε ως παραλήπτη τον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν την επικοινωνία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απέδωσε τα εύσημα για την συμφωνία με την ΠΓΔΜ στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι ο Μάικ Πενς τον Σεπτέμβριο θα επισκεφθεί την Ελλάδα προκειμένου να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη ΔΕΘ, στην οποία είναι η τιμώμενη χώρα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Τα αντικείμενα αυτά, όπως περιγράφονται στις ανακοινώσεις είναι πολύ γενικά και δεν θα χρειάζονταν επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο και μάλιστα με προαναγγελία για τη διευθέτησή τους.
Αν όμως συνυπολογιστεί ότι χθες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των επαφών για τον αγωγό φυσικού αερίου, EastMed, που αποτελεί από τα βασικά συστατικά του νέου αμερικανικού γεωοικονομικού δόγματος στην Ανατολική Μεσόγειο και της στρατηγικής για διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ και ακρογωνιαίο λίθο για τον απογαλακτισμό των Βαλκανίων από τη Μόσχα, τότε σκιαγραφείται μια πολύ πιο συνεκτική εικόνα.
Παράλληλα, οι επικοινωνίες υψηλού επιπέδου μεγάλων δυνάμεων με εταίρους και συμμάχους έχουν και καταπραϋντική δράση (soothing effect), το οποίο, με δεδομένη την κριτική που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμφωνία για το Σκοπιανό έχει τη δική του σημασία.
Ωστόσο θα ήταν παράλειψη να εξαιρεθεί το προσφυγικό από την ατζέντα της συνομιλίας Πενς-Τσίπρα, καθώς αποτελεί αιχμή του δόρατος της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει εσχάτως αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την ΕΕ, με την Ελλάδα να υφίσταται επιθέσεις από τους ακροδεξιούς της ΕΕ, οι οποίοι όμως διατηρούν στενές και αναβαθμισμένες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο.