Δηλώσεις με στόχο την αποφόρτιση της έντασης στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τη μεταφορά της στην Ευρώπη πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου για την υπόθεση των 8 Τούρκων που τους δίδεται πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα αν και κατηγορούνται για πραξικόπημα στην Τουρκία.
Ο Μεβούτ Τσαβούσογλου επαναλαμβάνει τη θέση ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επιστροφή των οκτώ Τούρκων, συμπληρώνοντας ότι στην ίδια γραμμή ήταν και ο Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζει όμως ότι η Δικαιοσύνη δέχθηκε παρεμβάσεις από την Ευρώπη και ως εκ τούτου έπραξε ενάντια στην κυβερνητική βούληση.
«Αρχικά η Ελλάδα προσπάθησε πολύ να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους στην Τουρκία, αλλά ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δύση. Ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον Πρόεδρο (Ερντογάν). Αλλά η δικαιοσύνη το μπλόκαρε. Βλέπουμε τώρα ότι από το δικαστικό σύστημα αρχικά απελευθερώθηκαν και μετά τους δόθηκε άσυλο. Η δικαιοσύνη βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση. Τα δικαστήρια προφανώς δεν ακούν εκεί την κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι το αποφάσισαν κατόπιν πίεσης από την Ευρώπη».
Σύμφωνα μάλιστα με απόσπασμα των δηλώσεων Τσαβούσογλου που μεταδίδει η Μιλλιέτ ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτει τα εξής:
«Αμφότεροι οι Τσίπρας και Κοτζιάς ήθελαν να μας τους δώσουν πίσω. Μας είπαν ότι εμείς υποφέραμε πολύ από τα πραξικοπήματα. Βλέπουμε ότι αποφάσισαν βάσει πιέσεων από την Ευρώπη».
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν διάθεση να κατέβουν οι τόνοι στις διμερείς σχέσης, κίνηση που ακολουθεί την έγκριση της εκταμίευσης των 3 δισ. από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών το οποίο τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλοι κυβερνητικού αξιωματούχοι της Τουρκίας συναρτούν με το θέμα των οκτώ Τούρκων.
Η ελληνική βουλή ψήφισε βουλευτική τροπολογία για με την οποία οι κρατούμενοι και συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικοί στο εξωτερικό θα λαμβάνουν εκτός έδρας επίδομα, έτσι ώστε να ενισχυθεί η νομική βάση της αποφυλάκισής τους, έως τη δίκη, με παραμονή τους στην Τουρκία, στο ελληνικό προξενείο, πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς το οποίο απορρίπτεται καθώς η τουρκική Δικαιοσύνη δεν δέχεται ως τόπο κατοικίας το προξενείο, καθώς αμφισβητεί την οργανική τους θέση, ζήτημα το οποίο έρχεται να επιλύσει η τροπολογία.