Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της πίεσης στο Πεκίνο για την ανατροπή του εμπορικού status quo αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, τη στιγμή που βρίσκεται ήδη σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, επιδεικνύοντας έτσι αποφασιστικότητα και δέσμευση, θέλοντας να εξαναγκάσει τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ όχι μόνο να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά να το πράξουν με “πιστόλι στον κρόταφο”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε πλέον απαιτητό τον δασμό 25% που επέβαλε σε 818 διαφορετικά προϊόντα από την Κίνα, που αντιστοιχούν σε ετήσιες εισαγωγές 34 δισ. δολαρίων. Ο “δράκος” απάντησε με δασμούς ίσης αξίας, αλλά η σύγκρουση δεν σταματά εδώ. Αν πιστέψουμε τον Αμερικανό πρόεδρο, μόλις άρχισε.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έρθουν πρόσθετοι δασμοί σε εισαγωγές αξίας 16 δισ. δολαρίων και επανέλαβε την απειλή του ότι οι ΗΠΑ έχουν «σε εκκρεμότητα» ακόμη μία «μαύρη λίστα» με κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. «Και μετά τα 200 δισ. δολ., αν συνεχίσουν έχουμε σε εκκρεμότητα 300 δισ. δολάρια. Εντάξει;» είπε σε επίσκεψή του στην πολιτεία της Μοντάνα, προσθέτοντας: «Και αυτά αφορούν μόνο την Κίνα». Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύγκρουση και με άλλους εμπορικούς εταίρους, παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται τα τελευταία 24 ωρα για μία συμβιβαστική συμφωνία στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Κλιμακώνοντας και υλοποιώντας τις απειλές του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει ότι είναι αξιόπιστος διαπραγματευτής και ότι δεν έχει καμία διάθεση να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του, ακόμα κι αν ατό σημαίνει να ρίξει την πρώτη σφαίρα για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας τα κέρδη των Αμερικάνων αγροτών κινούνται φέτος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας και άλλων σιτηρών αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά δεν περιορίζεται η ζημιά μόνο εκεί. Ένας στους τέσσερις χοίρους, που εκτρέφονται στις ΗΠΑ εξάγονται και η Κίναι είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χοιρινού στον κόσμο.
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, εμφανίζεται επίσης αποφασισμένος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση και να μην κάνει πίσω. Το Πεκίνο έδειξε αρχικά διάθεση συνεννόησης και προέβη σε άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου, του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλων κλάδων. Άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει μέτρα για τον περιορισμό των τεράστιων εμπορικών πλεονασμάτων του, αλλά απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για «μαχαίρι» 200 δισ. δολαρίων. Τώρα, με την Ουάσιγκτον να έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βρίσκει την αφορμή να επιστρέψει και αυτό στην πολιτική του προστατευτισμού.