Πρόταση για την ενίσχυση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων κατά της μετανάστευσης εξήγγειλε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ότι θα παρουσιάσει η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπό την πίεση της ακροδεξιάς φράξιας της που εξελίσσεται σε μέτωπο και ενώ το μεταναστευτικό έχει οδηγήσει στα όρια της αποσταθεροποίησης τη Γερμανία, η Κομισιόν ετοιμάζει πρόταση η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της Frontex σε ακτοσυνοριοφυλακή, η οποία έχει προσφάτως δημιουργηθεί, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τις χώρες μέλη και την κεντρική διαχείριση της πολιτικής ασύλου.
Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, που θα αφορά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Frontex με 10.000 άτομα ώς το 2020.
«Συμφωνήσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τον Σεπτέμβριο μια πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων»
ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως με την αυστριακή Προεδρία συμφωνήθηκαν στενός συντονισμός και τακτικές επαφές, «ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες».
«Εάν η Προεδρία και η Επιτροπή δεν συνεργάζονται στενότατα, τότε τα πράγματα πηγαίνουν στραβά. Με την αυστριακή Προεδρία δεν θα πάει τίποτε στραβά»
πρόσθεσε ο ίδιος χαριτολογώντας.
Από την πλευρά του, ο αυστριακός Καγκελάριος, Κουρτς, υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στην ΕΕ για τη διαχείρισή του. Τα κράτη-μέλη συναινούν στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και πάνω εκεί θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες της αυστριακής Προεδρίας.
Παράλληλα, ο Σ. Κουρτς ανέφερε ότι η αυστριακή Προεδρία θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ θα δουλέψει πάνω σε όλα τα σημεία της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.
Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η μεταρρύθμιση του Δουβλίνου είναι μεν δύσκολη, αλλά αναγκαία. «Αν δεν αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου, τα προβλήματα θα παραμείνουν» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει τις νομοθετικές της προτάσεις, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των κρατών-μελών.
Κληθείς να σχολιάσει τη συμβιβαστική συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό ζήτημα και τη διαχείριση του ασύλου, ο καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την ικανοποίησή του, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διμερείς συμφωνίες που σκοπεύει να συνάψει η Γερμανία για να μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών εντός της ΕΕ. Τόνισε, πάντως, ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση και δεσμεύτηκε ότι η αυστριακή Προεδρία θα εργαστεί πάνω σε αυτήν.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Κουρτς, η αυστριακή Προεδρία αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σταθερότητα στη γειτονία της ΕΕ, μέσω της «προσέγγισης» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως τόνισε, η Αυστρία τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών αυτών.