Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά των δασμών

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά των δασμών

Στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου προσφεύγει για μια ακόμη φορά η Κίνα κατά των ΗΠΑ, λόγω των δασμών που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρώντας να ανατρέψει το παγκόσμιο εμπορικό status quo έχει ήδη επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές σιδήρου και αλουμινίου, ενώ έχει προαναγγείλει την επιβολή νέων σε προϊόντα αξίας 16 δισ. και απειλεί με ακόμα περισσότερους.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τόνισε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ όχι μόνο παραβαίνουν τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, αλλά παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία.

Διαφήμιση

«Αντί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιριών και πολιτών, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και επιβλαβής»

διαμήνυσε το υπουργείο Εμπορίου και επιβεβαίσε ότι αν και η Κίνα δεν θα έριχνε ποτέ την πρώτη βολή, είναι αναγκασμένη να θέσει σε εφαρμογή αντίποινα ίσης αξίας «για να προστατεύσει το συμφέρον του λαού της».

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πεκίνο προσπαθεί εξάλλου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για μία κοινή προσφυγή στον ΠΟΕ, αλλά και για την έκδοση κοινής καταδίκης των πολιτικών Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου ότι η Ουάσινγκτον πυροδότησε τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην ιστορία, ήταν η σειρά του πρωθυπουργού, Λι Κετσιάνγκ, να διαμηνύσει ότι κανείς δεν θα βγει κερδισμένος.

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα της χώρας επιχειρεί να πείσει ότι ο αντίκτυπος στην κινεζική οικονομία θα είναι περιορισμένος. Ειδική Επιτροπή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος θα αφαιρέσει από την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ μόλις κατά 0,2 ποσοστιαία μονάδα. Και τούτο λαμβάνοντας υπόψη και τις παράπλευρες απώλειες και όχι μόνο τα προϊόντα, που μπαίνουν στις «μαύρες λίστες».

Η κινεζική αγορά μετοχών πάντως ήδη υποφέρει, καταγράφοντας απώλειες σχεδόν 25% σε σχέση με το εφετινά υψηλά του Ιανουαρίου.

Διαφήμιση