Ψηλά στην επικοινωνιακή και πολιτική ατζέντα διατηρείται το Σκοπιανό καθώς οι προετοιμασίες και η προεκλογική εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ για το Δημοψήφισμα σε συνδυασμό με την όψιμα αυξημένη ευαισθησία των ελληνικών media, τα οποία θέτουν σε μεγεθυντικό φακό, διατυπώσεις και αναφορές, κυβερνητικών αξιωματούχων της γειτονικής χώρας, δημιουργούν συνθήκες έντασης στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα προκάλεσε η -κατά τα άλλα συνηθισμένη- αναφορά το Ζόραν Ζάεφ στον “μακεδονικό στρατό”, κατά την ορκωμοσία στρατιωτικών της πΓΔΜ.
Στην τοποθέτησή του αυτή απάντησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».
Και αυτό διότι, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές,
«στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση «στρατός της Βόρειας Μακεδονίας».
Τι είπε ο Ζαεφ
«Το να είμαστε μέλη της Συμμαχίας θα δημιουργήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες για εσάς. Ο Μακεδονικός Στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του. Το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση της Μακεδονίας εργάζονται στενά για την ανοικοδόμηση της αξιοπρέπειας του επαγγέλματός σας μετά από μεγάλα αδιέξοδα και μεταρρυθμίσεις… Η προσέγγισή μας στην επίλυσή τους αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας»,