Πολύπλευρες πιέσεις δέχεται η Τερέζα Μέι για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και οι διαπραγματεύσεις αποδεικνύονται ατελέσφορες καθώς Λονδίνο και Βρυξέλλες επιμένουν σε σκληρές γραμμές στα ζητήματα του εμπορίου και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η ΕΕ και μέσω της Άγκελα Μέρκελ διαμηνύει στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ταχύτητα και σαφήνεια στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη μελλοντική σχέση της με την ένωση,
«Οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται τώρα σε μία κρίσιμη φάση. Γνωρίζετε ότι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κομισιόν εκείνη, που ηγείται των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία»
είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι
«ωστόσο υπάρχουν και μία σειρά θεμάτων, που θέλουμε να συζητήσουμε σε διμερές επίπεδο, μία σειρά σημαντικών ζητημάτων».
ενώ από την ίδια στιγμή το πολιτικό της κεφάλαιο στο εσωτερικό εξαντλείται καθώς αποκλίνοντας από τη σκληρή γραμμή χάνει διαρκώς υποστηρικτές. Το σχέδιο της Μέι για την τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε. πυροδοτεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της κυβέρνησής της, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών.
Οπαδοί του σκληρού Brexit, μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές των Τόρις, εγκαλούν την Τερέζα Μέι, ότι με το σχέδιό της, με το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει τις στενές σχέσεις με την κοινότητα των 27, αφήνοντας κάποιες κόκκινες γραμμές να ξεθωριάσουν, ουσιαστικά αγνοεί την ψήφο των πολιτών. Οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα του 2016 επέλεξαν να πουν αντίο στην Ε.Ε., να αποδεσμευθούν από το κοινοτικό Δίκαιο και τους κανόνες των Βρυξελλών, διαμηνύουν.
«Πρέπει να αποφύγουμε το no deal με κάθε κόστος» τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει παράταση των διαπραγματεύσεων μετά την προθεσμία του Μαρτίου 2019, είπε: «Θα δούμε».