Τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, όπως αναμενόταν, και σε τρίτο Τούρκο στρατιωτικό που είχε διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου, ενώ πρόσθετους όρους αναμένεται να ορίσει εν συνεχεία το ΣτΕ, όπως έπραξε και για τους πρώτους δύο μετά από προσφυγή του υπουργού Μετανάστευσης για την ακύρωση του ασύλου, η οποία θα εξαντλήσει και το περιθώριο άσκησης ένδικων μέσων, καθιστώντας την απόφαση τελεσίδικη.
Οι οκτώ αξιωματικοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τον περασμένο Μάιο και βρίσκονται σε ειδικό χώρο, ο οποίος για την ασφάλειά τους παραμένει μυστικός και φρουρείται.
Η απόφαση, όπως και οι υπόλοιπες που, νομοτελειακά, θα ακολουθήσουν θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ θα υπάρξουν και επιπτώσεις στη “ρητορική” της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Τις προηγούμενες φορές το Δημόσιο είχε προσφύγει κατά των αποφάσεων των αρμοδίων επιτροπών για τη χορήγηση ασύλου, ωστόσο, μετά από απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ασύλου στους οκτώ, και εν αναμονή της καθαρογραφής της και της δημοσίευσης της, η όλη διαδικασία παροχής ασύλου από τις αρμόδιες επιτροπές έχει τυπικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Ασύλου θα αποφανθεί και για τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς και, όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις θα ακολουθήσουν την ίδια τροχιά για τους αιτούντες άσυλο.