Παγίδα μηδενικών δασμών στήνει ο Τραμπ στη Μέρκελ

Παγίδα μηδενικών δασμών στήνει ο Τραμπ στη Μέρκελ

Κινήσεις με στόχο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στις σχέσεις της Άγκελα Μέρκελ με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, θέλοντας να την εξαναγκάσει να φέρει την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόταση μηδενικών δασμών στο διμερές εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, την οποία μετέφερε ο αμφιλεγόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρένελ στους επικεφαλής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μυστικές συναντήσεις που διεξήχθησαν στην αμερικανική πρεσβεία.

Σύμφωνα μάλιστα με τη DW η πρόταση αυτή βρήκε ευήκοα ώτα μεταξύ των CEO’s της Daimler, της BMW και της VW, καθώς θεωρούν πολύ πιο επιβλαβή έναν εμπορικό πόλεμο.

Διαφήμιση

Μια συμφωνία άρσης δασμών όμως θα στερήσει σημαντικά έσοδα από τα κρατικά και κοινοτικά ταμεία και θα αποδυναμώσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της εμπορικής πολιτικής. Συνεπώς, η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο έχει διττό στόχο να προκαλέσει επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα στη Γερμανία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για lobbying Ευρωπαίων αξιωματούχων, ενόψει ευρωεκλογών, από την ίδια τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Όπερ σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να δημιουργήσει εσωτερικό ανταγωνισμό και να πυροδοτήσει αντιπαλότητες προκειμένου να εξαναγκάσει την Μέρκελ και την ΕΕ να δεχθούν αναθεώρηση του status quo.

Βάσει του ισχύοντος εμπορικού καθεστώτος η ΕΕ επιβάλλει δασμούς 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και 25% στις εισαγωγές φορτηγών.

Για την ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλλει δασμούς 20 και 25% αντιστοίχως στις εισαγωγές σιδήρου και χαλκού από την ΕΕ και η Κομισιόν έχει απαντήσει με αντίστοιχους στις εισαγωγές μοτοσυκλετών και ουίσκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει, τέλος, απειλήσει με την επιβολή δασμών 20% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην ΕΕ, κίνηση η οποία θα προκαλέσει αντίποινα και θα οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο.

Διαφήμιση