Ο Ιβάνοφ επέστρεψε το ν/σ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή

Ο Ιβάνοφ επέστρεψε το ν/σ της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή

Με την επιστροφή του νόμου κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο συνεχίζει τις κινήσεις του ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ευθυγραμμιζόμενος με το υπερεθνικιστικό VMRO, από τις τάξεις του οποίου προέρχεται.

Το νομοσχέδιο επέστρεψε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για νέα ψηφοφορία, μετά την άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.

Το κοινοβούλιο στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία, στις 20 Ιουνίου, με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, καθώς οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για τη συμφωνία των Πρεσπών, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ. Στην περίπτωση που και με τη νέα ψηφοφορία εγκριθεί η συμφωνία, αυτή αποστέλλεται και πάλι στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Διαφήμιση

Ο Ιβάνοφ δεν θα υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της συμφωνίας και θα εφαρμόσει το λεγόμενο «βέτο της τσέπης», όπως συνέβη με τον νόμο σχετικά με την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το Δημοψήφισμα και εφόσον κι εκεί γίνει αποδεκτή η συμφωνία, τότε ο πρόεδρος της πΓΔΜ θα κληθεί να υπογράψει εκ νέου, αν αρνηθεί πάλι, όμως, θα κινηθούν οι διαδικασίες καθαίρεσής του.

Διαφήμιση