Να ρίξει, εν τέλει, το πολιτικό ρίσκο επιτυγχάνει η συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία καθώς αποτελεί την κορύφωση και την τελευταία μάχη μιας μακράς περιόδου υψηλών τόνων και πολωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.
Κατά της διάρκεια αυτής της περιόδου εκδηλώθηκαν διαφοροποιήσεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στη ΝΔ και την κεντροαεριστερά, οι οποίες, όμως αποδείχθηκε ότι όχι μόνο δεν αμφισβητούν την κυβερνητική συνοχή, αλλά δημιουργούν -προοδευτικά- εναλλακτικές που θα μπορούσαν να δράσουν σταθεροποιητικά σε ενδεχόμενη κυβερνητική κρίση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η ΝΔ έπαιξε και έκαψε το χαρτί της πρότασης μομφής εξασφαλίζοντας ένα εξάμηνο διάδρομο ασφαλείας για την κυβέρνηση.
Η συζήτηση για την οικονομία, βοηθά τους πολιτικούς αρχηγούς να ρίξουν την αυλαία της ολομέλειας με εμφανίσεις ηγετικές, οι οποίες συσπειρώνουν τη βάση και περιορίζουν τα περιθώρια κριτικής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και μέχρι τον Οκτώβριο. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια ικανή περίοδος πολιτικής ηρεμίας, η οποία θα εμπεδώσει το αίσθημα πολιτικής σταθερότητας στις αγορές.
Η συσπείρωση γύρω από τους αρχηγούς και η αύξηση των πολιτικών επιλογών στήριξης της κυβέρνησης απέναντι σε σενάρια αποσταθεροποίησης, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της περιόδου αυξημένης έντασης, αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του πολιτικού ρίσκου, κάτι που αποτυπώνεται και στις αποδώσεις των ομολόγων.
Η ψήφιση των μέτρων της τελευταίας αξιολόγησης, η συμφωνία του Eurogroup, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων συνεπικουρούμενες από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό πλαίσιο για την κυβέρνηση στην οικονομία.
Σκόπια, δυσπιστία…. αξιοπιστία
Παράλληλα, η Συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η προοπτική συμφωνίας με την Αλβανία και η πολύπλευρη εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ εμπεδώνουν την αίσθηση ενίσχυσης της διεθνούς γεωπολιτικής θέσης της χώρας και ενισχύουν τη διεθνή αποδοχή της κυβέρνησης.
Στο εσωτερικό σκηνικό, η καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, μετά την υπερψήφιση των μέτρων της τέταρτης αξιολόγησης εδραιώνουν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τους υψηλούς τόνους και τη στάση της στο Σκοπιανό, θέλοντας να καλύψει το χώρο της ακροδεξιάς και να προλάβει την ανάπτυξη φυγόκεντρων τάσεων που θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της επιρροής της ακροδεξιάς ομάδας μέσα στο κόμμα.