Για τις 16 ή 23 Σεπτεμβρίου προσδιορίζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος της πΓΔΜ την ημερομηνία διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ έχει θέσει ορόσημο ολοκλήρωσης των διαδικασιών το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με το βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων, BIRN, οι προετοιμασίες σε τεχνικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως άλλωστε και η προεκλογική εκστρατεία του Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς του Ζάεφ στόχος είναι η ταχύτερη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος ώστε να υπάρχει χώρος και χρόνος στη συνέχεια για την κύρωσή του από τη Βουλή και την κίνηση των απαραίτητων διαδικασιών, ακόμα και της έκπτωσης του προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει το νόμο και την αναθεώρηση ακόμα και μετά το Δημοψήφισμα.
Για να ξεκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίες τα κόμματα θα πρέπει να ορίσουν αντιπροσώπους στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια του Δημοψηφίσματος, διαδικασία που όμως μπορεί να καθυστερήσει αν το VMRO επιλέξει την τακτική των εμποδίων και αναχωμάτων.
Στη συνέχεια τα κόμματα θα χρειαστεί να συμφωνήσουν:
- στην ακριβή διατύπωση της ερώτησης που θα τεθεί στο Δημοψήφισμα,
- στην ημερομηνία διεξαγωγής, καθώς και
- στον τύπο του, αν δηλαδή θα είναι συμβουλευτικό ή δεσμευτικό.
Όπως αναφέρει το BIRN οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζάεφ έχουν ήδη υποβάλλει τις προτάσεις τους για τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής και για την ερώτηση του Δημοψηφίσματος, ένδειξη της προσπάθειας του Ζάεφ να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Αν, όμως, η αντιπολίτευση, από τις τάξεις της οποίας θα προέλθει ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής κωλυσιεργήσει, τότε ο πρόεδρος της Βουλής έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη σύγκληση του σώματος το οποίο κατά πλειοψηφία θα αποδεχθεί σχετική πρόταση για τον επικεφαλής και τις θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί από την αντιπολίτευση.
Το υπερεθνικιστικό VMRO-DPMNE έχει τοποθετηθεί υπέρ ενός δεσμευτικού δημοψηφίσματος, επιλογή από την οποία εξαρτά εν πολλοίς και τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Από την άλλη πλευρά ο Ζόραν Ζάεφ έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στο Δημοψήφισμα θα παραιτηθεί και θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ήδη χθες, σε δηλώσεις του στα media ο Ζόραν Ζάεφ, υποστήριξε ότι προσδοκά την άμεση ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, ενώ ανακοίνωσε ότι οι λεπτομέρειες για το Δημοψήφισμα θα καθοριστούν μετά τη Σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου, από την οποία αναμένεται να λάβει την -υπό όρους- πρόσκληση για ένταξη.