Υψηλών τόνων αντιπαράθεση, όμοια με αυτές της εποχής Βαρουφάκη, ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και του μπλοκ Μοσκοβισί-Σεντένο, οι οποίοι ακύρωσαν τις αιτιάσεις για καλυμμένο τέταρτο Μνημόνιο και επιχείρησαν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στη συμφωνία του Eurogroup και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, σχηματίζοντας ασπίδα προστασίας και για την ελληνική κυβέρνηση.
Πρόκειται για τη δεύτερη μάχη μέσα σε δύο ημέρες που έδωσε με εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, αυτή τη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, επ αφορμής της συζήτησης για την ελληνική οικονομία, ενώ ακόμα πιο πανηγυρικός ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην επιχειρούμενη απαξίωση της συμφωνίας.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ως εκπρόσωπος του ΕΛΚ, επιτέθηκε στον Πιερ Μοσκοβισί κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος για τη θέση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για να λάβει την “πληρωμένη” απάντηση ότι δεν θα έπρεπε να αφήνει μικροπολιτικές σκοπιμότητες να επιδρούν εναντίον της χώρας του.
«Σε αντίθεση με όσα άκουσα από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα, η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα. Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι δηλώνουν κάτι τέτοιο και μιλούν για τέταρτο πρόγραμμα»
δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί
. «“Εποπτεία” σημαίνει ότι παρακολουθούμε την πορεία των μεταρρυθμίσεων και η Ελλάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο του 6μήνου της Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες. Δεν θα έχουμε ρόλο εισαγγελέα ή καθηγητή που θα λέμε στην Ελλάδα τι θα κάνει. Από κοινού θα εγκρίνουμε τι θα κάνουμε, σε πλαίσιο συνεργασίας. Το 4ο πρόγραμμα είναι ψέμα. Ξεκάθαρα (pure lie)»,
πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Με το τέλος της ομιλίας του Επιτρόπου, το λόγο έλαβε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατηγόρησε τον Πιερ Μοσκοβισί ότι «συμπεριφέρθηκε ως υποψήφιος του σοσιαλιστικού κόμματος που εποφθαλμιά τη θέση του Γιούνκερ».
«Δεν ξέρω για ποιους λόγους ο Επίτροπος υιοθέτησε ανεπίτρεπτα το κυβερνητικό αφήγημα για τάχα καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί για μείωση συντάξεων το 2019, του αφορολόγητου το 2020, για υπερβολικά πλεονάσματα που μόνο οι χώρες του ΟΠΕΚ μπορούν να έχουν τέτοια πλεονάσματα από το πετρέλαιο. Επίσης, έχει δεσμευτεί για αύξηση εισφορών για επιχειρηματίες και αγρότες και το Υπερταμείο θα έχει τον πρώτο λόγο για την ελληνική περιουσία ως το 2115»,
είπε ο Μ. Κεφαλογιάννης.
Στον Μανώλη Κεφαλογιάννη απάντησε όμως στη συνέχεια, ξανά, ο Πιερ Μοσκοβισί:
«Η ενισχυμένη επιτήρηση είναι μια καλή συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα και την Επιτροπή»,
τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί στη δευτερολογία του.
«Άκουσα πολλές επικρίσεις και επιμένω: όχι, όχι η διευρυμένη επιτήρηση δεν είναι συγκεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο. Βοηθάει την Ελλάδα, καθησυχάζει τους επενδυτές και τους Ευρωπαίους εταίρους και θα συγκρατήσει μακροχρόνιες πιέσεις. Χρειάζονται υπεύθυνες πολιτικές»
τόνισε.
«Με κατηγορήσατε και εδώ και στην Αθήνα ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι. Είπα και ξαναλέω ότι όντως θα αρχίσουν εκλογές αλλά μόνο ευρωεκλογές. Πολλοί σκέφτονται και στην Ελλάδα τις εκλογές, γι’ αυτό και μερικοί μόνο επικρίνουν. Δε θεωρώ έντιμη αυτήν την κριτική. Η Κομισιόν είναι πάντα στο πλευρό όλων των Ελλήνων, είχα συνεργαστεί και με τον Πρωθυπουργό Σαμαρά και άλλους πρωθυπουργούς, τώρα με τον Α.Τσίπρα και τον Ε. Τσακαλώτο, είχα κάποια προβλήματα με τον Γ. Βαρουφάκη, αλλά η Κομισιόν ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»,
επεσήμανε.
«Μην βρίσκετε τις εύκολες λύσεις. Τα πολιτικά πάθη να μην οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας γιατί δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να δρούμε κατά της χώρας. Αν παίζω παιχνίδι, παίζω το παιχνίδι της Ευρώπης»
, κατέληξε.
Ο Μάριο Σεντένο στην πρώτη του, ως πρόεδρος του Eurogroup, παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, κλήθηκε να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τη νέα συμφωνία των υπουργών της Ευρωζώνης, για την Ελλάδα, αναφέροντας
«Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, που σημείωσε ότι το τρίτο πρόγραμμα «ολοκληρώνεται επιτυχώς, ο ελληνικός λαός και όλοι οι πολίτες της Ευρωζώνης αλλάζουν επιτέλους σελίδα».
ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι:
«Σήμερα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το τρίτο πρόγραμμα. Ο Αύγουστος του 2018 είναι ορόσημο και πρέπει να το γιορτάσουμε. Η Ελλάδα πέρασε 450 μέτρα πολιτικής σε ευρύ φάσμα τομέων, φυσικά η εφαρμογή χρειάζεται χρόνο. Ανθεκτικότητα και υπομονή που συχνά δεν υπάρχει πολλή, αλλά είναι κρίσιμη γιατί η μεταρρύθμιση φέρνει αποτελέσματα. Επανήρθε η ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά 1,9% το τρέχον έτος και οι προοπτικές είναι θετικές με βάση προβλέψεις»,
ενώ κάνοντας ένα ακόμη βήμα υποστήριξε ότι:
«Όλα είναι θετικά και επανέρχεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ήδη η Ελλάδα μέσω ομολόγων μπόρεσε να συλλέξει πόρους και στις 22 Ιουνίου πετύχαμε μια συμφωνία που θα βοηθήσει το αίσθημα της αγοράς για περαιτέρω βελτίωση», υπογράμμισε, αναλύοντας τα σημεία της συμφωνίας. «Είναι το μεγαλύτερο δίχτυ ασφαλείας μέχρι τώρα. Πλέον, εναπόκειται στην Ελλάδα να βελτιώσει την εικόνα της χώρας με υπεύθυνες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, για να ανέβει το επίπεδο των πολιτών της».
Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup, ευθυγραμμιζόμενος με τον Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για νέο Μνημόνιο
«Για το μεταπρογραμματικό πλαίσιο, συμφωνήσαμε σε δύο χρόνια ενισχυμένης επιτήρησης. Αλλά να είμαι σαφής. Η Ελλάδα είναι έξω από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει έξω από το πρόγραμμα. Πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις της Ευρωζώνης»