Επίθεση Welt στον Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Επίθεση Welt στον Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ως ενέργεια σε γκρίζα ζώνη σκιαγραφεί η Die Welt την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική-μεταναστευτική, ενώ παρουσιάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε αλλά δεν πήρε απάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας και προχώρησε εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία.

Η Die Welt χρησιμοποιεί μάλλον επιθετική ρητορική κατά του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας την απόφαση για τη μη-μείωση του ΦΠΑ “τέχνασμα” ενώ εγείρει ερωτηματικά για το κατά πόσο πρόκειται για συμφωνία με τη Μέρκελ ή για μονομερή ενέργεια.

Σύμφωνα με τη Welt, εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα και να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος). Το άρθρο τιτλοφορείται:

Διαφήμιση

«Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με τη προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην Ε.Ε.;».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι

«Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο προσφυγικό, διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό ‘το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο‘».

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα επιμένει στο σενάριο της μονομερούς ενέργειας υποστηρίζοντας ότι η κίνηση ενόχλησε κύκλους της Ε.Ε., Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup τη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας απάντησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την εντύπωση ότι η Άγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε. Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο θεωρεί ότι απλά άκουσε και δεν συμφώνησε, ισχυρίζονται διαπραγματευτικοί κύκλοι της Ε.Ε.

Στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε λοιπόν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα και έτσι η Αθήνα αναγκάστηκε να συμφωνήσει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών αναιρείται στις αρχές του 2019. Για να μην πληγεί το κύρος καμίας πλευράς πάντως έγινε ωστόσο λόγος για καθυστέρηση «τεχνικής φύσεως».

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του σε νεκρό χρόνο είχε αναφερθεί σε συμφωνία με την Κομισιόν για το θέμα του ΦΠΑ, ατραπό που όπως φαίνεται δεν εξερεύνησε η εφημερίδα.

Διαφήμιση