Μηνύματα προς τις αγορές επιχείρησε να στείλει, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμτσέκ, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και ανακοπής της διολίσθησης της τουρκικής λίρας η οποία εκτοξεύει τον πληθωρισμό και καθιστά το εξωτερικό χρέος μη διαχειρίσιμο, απειλώντας με κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Ο Μεχμέτ Σιμτσέκ αφού παραδέχθηκε εμμέσως λάθη στην δημοσιονομική πολιτική έκανε λόγο για αλλαγή μείγματος και για προσπάθεια ομαλής προσγείωσης της οικονομίας, ενώ άνοιξε και θέμα δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι η προσγείωση θα είναι «ομαλή» και όχι απότομη και ότι τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και του φουσκωμένου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών θα λυθούν μεσοπρόθεσμα. Μπαίνει έτσι τέλος στο αφήγημα της υπερανάπτυξης.
«Καθώς η νέα κυβέρνηση ενισχύει περαιτέρω το μίγμα πολιτικής (νομισματικής, δημοσιονομικής, μακροοικονομικής) συνεχίζει μία επαναξισορρόπηση στην οικονομία και θέτει τις διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις και τους ξένους πόρους, μία ομαλή προσγείωση είναι δυνατή» έγραψε χαρακτηριστικά ο Σίμσεκ στο λογαριασμό του στο Twitter.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των στοιχείων, που έδειξαν, ότι οι έως τώρα προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό δεν αποδίδουν καρπούς.Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλά 14 ετών- είδηση που έθεσε εκ νέου σε τροχιά υποτίμησης τη λίρα.
Καθιστούν σαφές ότι παρά τις δημόσιες επιθέσεις, η Άγκυρα έχει λάβει υπόψη τα συνεχή καμπανάκια των οίκων αξιολόγησης και διεθνών οργανισμών για κίνδυνο υπερθέρμανσης, παρά τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον τους.