Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, 180 νεκροί από την Παρασκευή!

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, 180 νεκροί από την Παρασκευή!

Βαρύς είναι ο απολογισμός ενός ακόμα ναυαγίου μεταναστών από την Αφρική που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ιταλία αναζητώντας μια καλύτερη μέρα, καθώς τουλάχιστον επτά άνθρωποι, δύο εκ οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ 123 διασώθηκαν σήμερα, ανοικτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αφρικανικής χώρας διασώθηκαν 123 άνθρωποι, ενώ οι σοροί πέντε μεταναστών, που ήταν νεκροί όταν έφθασαν οι ομάδες διάσωσης, δεν κατέστη δυνατό να ανασυρθούν.

Παράλληλα, οι ιδιες πηγές αναφέρουν ότι δύο παιδιά βρέθηκαν νεκρά πάνω στο σκάφος, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για τις περιστάσεις του θανάτου τους.

Διαφήμιση

Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Τρίπολης και αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης της λιβυκής πρωτεύουσας.

Το νέο ναυάγιο αυξάνει σε σχεδόν 180 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο από την Παρασκευή, βάσει των αριθμών που έχει δημοσιοποιήσει η λιβυκή ακτοφυλακή.

Η μετανάστευση από τη Λιβύη προς την Ιταλία και γενικότερα η μεταναστευτική οδός της κεντρικής Μεσογείου έχουν βρεθεί στο επίκεντρο διεργασιών και συγκρούσεων στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η νέα λαϊκιστική-ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απαγορεύοντας ακόμα και σε πλοία με διασωθέντες πρόσφυγες να ελλιμενιστούν.

Αντ αυτού ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ανακοίνωσε τη δωρεά ταχυπλόων και σκαφών ανοιχτής θαλάσσης στη Λιβύη για τον έλεγχο των ροών, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών, εκτός ΕΕ, όπου θα διακομίζονται και οι διασωθέντες από ναυάγια, με τη συζήτηση να εστιάζεται πλέον στα δικαιώματα που θα έχουν οι άνθρωποι αυτοί, καθώς οι χώρες του V4 δεν συναινούν στο δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.

Διαφήμιση