Με μπαράζ δηλώσεων από το Νίκο Κοτζιά και το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε η κυβέρνηση στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος επιχειρεί να διαχειριστεί πολιτικά τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία προκαλεί αναταράξεις στο κόμμα του.
Το Μαξίμου μάλιστα περνά και στην αντεπίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλοντας να κλείσει τα σενάρια εκλογών που άνοιξε ο Πάνος Καμμένος και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί με tweet ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την θητεία της. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως στους εν δυνάμει επενδυτές, που θέτουν ως προϋπόθεση την πολιτική σταθερότητα.
Με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απορρίπτει απριόρι τα περί εκλογών και Δημοψηφίσματος, κάνοντας λόγο για υπερψήφιση στη Βουλή από όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία, τοποθέτηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως παράθυρο για την αυξημένη πλειοψηφία των 180 που ζητά ο Πάνος Καμμένος
«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή»
Ωστόσο, τη χαραμάδα αυτή έσπευσε να κλείσει με δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό “στο κόκκινο” ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ενισχυμένης πλειοψηφίας από τη στιγμή που η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία.
«Η συμφωνία είναι πολύ καλή. Η συμφωνία δεν παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση οι 180 ψήφοι»
τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Οι δηλώσεις αυτές στόχο έχουν να καθησυχάσουν το διεθνές ακροατήριο που παρακολουθεί από κοντά και επισταμένως τις εξελίξεις τόσο στο Σκοπιανό όσο και στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί το έκαψε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό. Η συμφωνία για το Σκοπιανό έχει μια πλειοψηφία βουλευτών στη Βουλή, έτσι όπως έχουν εκδηλωθεί οι ίδιοι οι βουλευτές, συμπλήρωσε και τόνισε:
«Το ζήτημα είναι ότι μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, να κάνουμε σοβαρή δουλειά, να την εξηγήσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι στοιχειώδη πράγματα δεν είναι γνωστά ή είναι διαστρεβλωμένα συστηματικά από την αντιπολίτευση».
Η διατύπωση αυτή, αποτελεί το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της πολιτικής συναίνεσης από την αντιπολίτευση.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, αν και αποτελούν σαφή κλιμάκωση της στάσης του και της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα εμπεριείχαν μια διατύπωση η οποία ερμηνεύεται ως “βαλβίδα ασφαλείας”, καθώς ο υπουργός Άμυνας αφού χαρακτήρισε τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ “κακή” δηλώνει ότι
“θα προσπαθήσω να την μπλοκάρω”.
οι λέξεις αυτές όμως εισάγουν διακόπτη στις έως αυτό το σημείο σκληρές θέσεις του.
Η τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:
«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.
Ακολούθως, η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.
Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας.
Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.
Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…»