Την προαναγγελθείσα αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας ανακοίνωσε νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης S&P, ως αποτέλεσμα της πρόσβασης αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της S&Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίζονται στο “B-/B” από “CCC+/C” προηγουμένως, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τις κινήσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω έκδοσης καλυμμένων ομολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος πρόσφατα αναθεώρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ‘B+’ από ‘B’ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
“Περιμένουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος”
αναφέρεται στην έκθεση που συνοδεύει ην αναβάθμιση των τραπεζών.
Ο οίκος ευθυγραμμίζει παράλληλα και τις προοπτικές των τραπεζών σε σταθερές, έναντι θετικών, όπως έπραξε και με την οικονομία καθώς δεν προβλέπει νέα αναβάθμιση εντός των προσεχών 12 μηνών. Σύμφωνα με την έκθεση οι κίνδυνοι στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών είναι ισορροπημένοι.
Ο οίκος σημειώνει εξάλλου ότι η βελτιωμένη ρευστότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Η S&P επισημαίνει την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση, “κάτι που σε συνδυασμό με την αυξημένη εμπιστοσύνη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και βελτίωση της πρόσβασης των αγορών στις αγορές”, όπως εκτιμά.
Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου 13 δισ. ευρώ ή περίπου το 9% των καταθέσεων επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους στις διευκολύνσεις ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή 36 δισ. ευρώ.
“Περιμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν”, βελτιώνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρει.
Η S&P προειδοποιεί πάντως ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή “δεδομένης της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας από τη μακροχρόνια και βαθιά οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν περιμένουμε την πλήρη επιστροφή των περίπου 49 δισ. ευρώ σε καταθέσεις που χάθηκαν το διάστημα από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2015.”
“Η βελτίωση της εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με μια διατηρήσιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσουν επίσης σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τις τράπεζες για να επιδιώξουν μια φιλόδοξη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης τους (NPE). Υπολογίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες σχεδίαζαν να μειώσουν την μη εξυπηρετούμενη έκθεση τους κατά ένα επιπλέον 30% (27,8 δισ. ευρώ) μέχρι τα τέλη του 2019. Θεωρούμε ότι μία τέτοια σημαντική μείωση θα αποτελέσει πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες”,
αναφέρει ο οίκος.