Η JPMorgan προειδοποιεί για ντόμινο χρεοκοπιών στην Κίνα λόγω εμπορικού πολέμου

Η JPMorgan προειδοποιεί για ντόμινο χρεοκοπιών στην Κίνα λόγω εμπορικού πολέμου

Προειδοποίηση για ενδεχόμενο ντόμινο χρεοκοπιών λόγω του εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να υποσκάψει τη σταθερότητα της κινεζικής οικονομίας εξέδωσε η JP Morgan, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβάλλει δασμούς σε ολόκληρο το φάσμα των αμερικανικών εισαγωγών, τότε θα υπάρξει αντίκτυπος στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας και υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα μέτρα που έχει λάβει η Κίνας για μείωση του ιδιωτικού χρέους έχουν ήδη περιορίσει δραστικά τη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα. Ο ευρύτερος δείκτης των νέων πιστώσεων υποχώρησε το Μάιο σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα 2ετίας. Η καθαρή χρηματοδότηση από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων έγινε αρνητική για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα να ωριμάζει πλέον μεγαλύτερο χρέος από το νέο που εκδίδεται.

Ωστόσο, η Κίνα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό, τι οι περισσότερες ασιατικές χώρες για να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ. Οι αποτελεσματικοί έλεγχοι συναλλάγματος και κεφαλαίων έλεγξαν τις εκροές, οι αποτιμήσεις των εταιριών είναι “πολύ πιο λογικές” από ό, τι κατά την κατάρρευση του 2015 και οι μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας διαθέτουν ιδιαίτερα ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Διαφήμιση

Η JPMorgan προβλέπει ότι η Κίνα θα λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση του χρηματοδοτικού κόστους μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ντόμινο.

Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να προβεί σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φέτος κατεβάζοντας τους δείκτες υποχρεωτικής διακράτησης αποθεμάτων, στο πλαίσιο στρατηγικής τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Διαφήμιση