Το ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση, τα οικονομικά, οι μεταγραφές, η φυσική κατάσταση και τα group dynamics συνέθεταν πάντα μια ιδιαίτερα σύνθετη εξίσωση, τώρα όμως η Statista και το ΔΝΤ την πάνε σε άλλο επίπεδο…
Σύμφωνα με γράφημα που εκπόνησε η Statista, τα δεδομένα του οποίου αξιοποιεί το ΔΝΤ, παρατηρούμε ότι η διαφορά ώρες της εκάστοτε χώρας από τους αγώνες επιδρά ανάλογα στην παραγωγικότητα, ενώ μπορούν με κάποια ασφάλεια να εξαχθούν και πολλαπλασιαστές…
Εντάξει, νομίζετε ότι ακόμα σας τρολάρουμε! Δυστυχώς όχι, η μεγάλη απήχηση του ποδοσφαίρου στο ευρύ κοινό δημιουργεί οικονομικές επιπλοκές που παλαιότερα δεν απασχολούσαν κανένα, τώρα όμως που όλα μετρώνται… απασχολούν.
Έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ένα blog post, μεταξύ σοβαρού και αστείου, επιβεβαιώνει τους υπολογισμούς της Statista για την απώλεια παραγωγικότητας σε χώρες όπου η προβολή των αγώνων συμπίπτει με το εργάσιμο ωράριο.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ “Ενώ εργοδότες σε μεγάλα μέρη της Ασίας και της Αυστραλίας δεν έχουν κάτι να ανησυχούν, καθώς οι ζώνες ώρας τους συμπίπτουν με της Ρωσίας, στη Βραζιλία όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί τον βασιλιά τον σπορ με τεράστια διείσδυση στην κοινωνία, οι εργοδότες θα πρέπει πιθανότατα κατεβάσουν τον πήχυ των προσδοκιών για την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Ο δημοσιογράφος Φίλιξ Ρίχτερ, μάλιστα υπολόγισε ότι οι αγώνες του Μουντιάλ έχουν περίπου 60 ώρες αλληλεπικάλυψης με το εργασιακό ωράριο στο Ρίο.
Η ανάδειξη του ζητήματος από το ΔΝΤ ίσως να προκαλεί γέλωτα, τουλάχιστον για την ώρα. Ίσως όμως στην επόμενη χώρα που θα εισέλθει σε πρόγραμμα, όπως πχ στην Αργεντινή τα Football Cup dynamics να αποτελέσουν κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις…