if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Το μέλλον της Μέρκελ και της Ευρώπης κρίνεται τώρα

Μα βασικό ζητούμενη την κυβερνητική συνοχή και την αποφυγή έκρυθμων πολιτικών καταστάσεων που θα βύθιζαν τη Γερμανία στην ακυβερνησία και θα παγίδευαν την Ευρώπη σε δίνη ενώ δέχεται πολύπλευρες επιθέσεις από ΗΠΑ και Ρωσία, διεξάγονται διαβουλεύσεις σε επίπεδο ηγετών CSU, CDU και SPD στο Βερολίνο.

Το “αντάρτικο” του Χόρστ Σέεχοφερ, υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών με αφορμή το προσφυγικό έχει πλέον αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό του μεγάλου συνασπισμού.

Στη συνάντηση θα μετάσχουν η Αγκελα Μέρκελ ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),o Χορστ Ζεεχόφερ επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και η ηγέτις των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλερ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ενδεικτική των εύθραυστων ισορροπιών είναι και η αποδιδόμενη στον Β. Σόιμπλε δήλωση, ο οποίος μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) φέρεται να προειδοποίησε ότι «τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».

Ακόμα όμως και να επιτευχθεί κάποιου είδους συμβιβασμός η ισορροπία δύσκολα θα αποκατασταθεί, καθώς με την πρωτοβουλία του αυτή ο Ζέεχοφερ δίνει το δικό του, προσωπικό, πολιτικό στίγμα, ενώ εκμεταλλευόμενος τη θέση του στην κυβέρνηση, το κόμμα και τις πολύπλοκες και ευμετάβλητες ισορροπίες επιχειρεί να αναδειχθεί σε καταλύτη σταθερότητας, προσδοκώντας να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη στην επόμενη φάση, διεκδικώντας την Καγκελαρία, είτε σε νέες εκλογές, είτε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού.

Το σενάριο αυτό, όμως, δύσκολα θα περνούσε τόσο από το CDU όσο και από το SPD που τον χαρακτηρίζει επικίνδυνο για την Ευρώπη. Ωστόσο, το power play του Ζέεχοφερ, έρχεται τη στιγμή που Ευρώπη και Γερμανία πλήττονται από τα εμπορικά πυρά του Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που έχει τη δική του σημειολογική αξία για την περίοδο που επελέγη για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Τα ξημερώματα, ο Χορστ Ζέεχοφερ πρότεινε να παραιτηθεί και από τις δύο ιδιότητές του στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του κόμματος, η οποία διήρκησε 12 ώρες, αλλά τελικά, μετά από κατ ιδίαν διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΚΟ, ανέστειλε την απόφασή του.

«Δήλωσα ότι θα θέσω και τις δύο ιδιότητές μου στη διάθεση (της καγκελαρίου) και θα εξακολουθήσω να το κάνω τις τρεις επόμενες ημέρες»

επεσήμανε ο Ζέεχοφερ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Η διαφωνία αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία αλλά έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Ζέεχοφερ θέλει να μην τους επιτρέπεται η είσοδος στο γερμανικό έδαφος, κάτι που αρνείται η Μέρκελ ώστε να μην δημιουργηθεί «ντόμινο» στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του CSU πρόσφερε τρεις εναλλακτικές μιλώντας στα στελέχη του κόμματος: είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει το αξίωμά του ως υπουργός Εσωτερικών επιβάλλοντας τις επαναπροωθήσεις, κάτι που όμως θα οδηγήσει στην αποπομπή του και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, είτε να υποχωρήσει, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.

Όμως η παραίτηση Ζέεχοφερ ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ερώτημα που θα τεθεί τότε είναι αν θα εγκαταλείψει και το κόμμα και την κυβέρνηση συνασπισμού. Αν συμβεί αυτό, η Μέρκελ δεν θα έχει πια την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Όμως το CSU μπορεί απλώς να αντικαταστήσει τον Ζέεχοφερ, οι σχέσεις του οποίου με τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι τεταμένες, με κάποιον πιο συμβιβαστικό.

Η Μέρκελ από την πλευρά της επιμένει στις θέσεις της. Χθες το βράδυ στο Βερολίνο έλαβε σχεδόν ομόφωνα τη στήριξη των στελεχών του CDU να απορρίψει οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση για τους μετανάστες.

Η τελευταία αντιπαράθεση στο συντηρητικό στρατόπεδο ξέσπασε στα μέσα Ιουνίου όταν η καγκελάριος μπλόκαρε το σχέδιο του Ζέεχοφερ για τις επαναπροωθήσεις. Όμως στην πραγματικότητα η κρίση αυτή σοβεί από το 2015 όταν η Μέρκελ έλαβε την αμφιλεγόμενη απόφαση να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Τη στάση της κ. Μέρκελ στηρίζει πλήρως το προεδρείο του CDU που συνήλθε τόσο χθες το βράδυ, όσο και σήμερα το πρωί.

Στήριξη παρείχε χθες το βράδυ στον κ.Ζεεχόφερ και το προεδρείο του CSU. Ενδεχομένως για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κ. Μέρκελ, ο Βαυαρός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην πορεία της συνεδρίασης ότι προτίθεται να παραιτηθεί από υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του κόμματος.

Η απόφαση του θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης των ηγεσιών του CDU του CSU σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο. Μέχρι στιγμής πάντως η κάθε πλευρά εμμένει στη θέση της.

Η ανακοίνωση του κ. Ζεεχόφερ να παραιτηθεί «ξάφνιασε» το κόμμα του, δήλωσε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ισχυρός άνδρας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Σέντερ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς, ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βερολίνο, αλλά ούτε από την κοινή ΚΟ με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Το κατά πόσο αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν διαφοροποίηση του Μάρκους Σέντερ από τον Χορστ Ζεεχόφερ θα φανεί στην πορεία της ημέρας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version