Την έναρξη νομικής διαδικασίας κατά της Πολωνίας ανακοίνωσε η Κομισιόν, για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, οι οποίες θα οδηγήσουν -σύμφωνα με την ΕΕ- στην απώλεια ανεξαρτησίας των δικαστών και θα καταστήσουν το σύστημα ευεπίφορο σε πολιτικές παρεμβάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη ασκεί τα ένδικα μέσα μια μόλις ημέρα πριν την αναγκαστική πρόωρη συνταξιοδότηση των περισσοτέρων δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που θα επιτρέψει στην ακροδεξιά, εθνικιστική και ευρωφοβική κυβέρνηση να διορίσει νέους.
Η κόντρα μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας διαρκεί δυόμισι χρόνια τώρα και έχει οδηγήσει τις σχέσεις στα άκρα, ενώ η ανάληψη νομικής δράσης από την Κομισιόν σηματοδοτεί πλέον τη μετωπική σύγκρουση, η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις.
“Δεδομένης της έλλειψης προόδου και της επικείμενης εφαρμογής του νέου καθεστώτος συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει κατ επειγόντως τη νομική διαδικασία”
δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Πολωνία ισχυρίζεται ότι ο νόμος είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση σε απαρχειομένους κανονισμούς που έχουν τη βάση τους στο κομμουνιστικό καθεστώς, αλλά η ΕΕ επιμένει ότι πρόκειται για επίθεση κατά δημοκρατικών αξιών και ισορροπιών.
Από τους 76 δικαστές που υπηρετούν σήμερα το ανώτατο δικαστήριο της Βαρσοβίας, οι 27 είναι άνω των 65 ετών. Η αποχώρησή τους θα επιτρέψει στο PiS να στοιβάζει το δικαστήριο με φιλικούς προς την κυβέρνηση δικαστές.
Η κυβέρνηση της Πολωνίας, ωστόσο, θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τους ίδιους τους δικαστές, καθώς ήδη ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα προστατεύει τον θεσμό.