Μηνύματα για πολλούς αποδέκτες είχε η πρώτη μετά την απόφαση του Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς έθεσε τους αρχικούς στόχους που σηματοδοτούν την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο προς τις αγορές ότι σέβεται τις συμφωνίες και αναγνωρίζει το νέο πλαίσιο που καθορίζεται από την ανάγκη πρόσβασης στις αγορές.
Πολιτικά, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να επαναχαράξει τις διαχωριστικές γραμμές με την ακροδεξιά, επ αφορμής της Συμφωνίας των Πρεσπών και των εξελίξεων στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα πρώτα ορόσημα του οδικού χάρτη της μεταμνημονιακής εποχής.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που υιοθέτησε στο Σκοπιανό, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκεπτόμενος μικροπολιτικά ασπάστηκε τη γραμμή της ακροδεξιάς, ενώ τον χαρακτήρισε όμηρο της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας:
«Βλέποντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει κάτι δραματικά επικίνδυνο: Να ασπαστεί την γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης στην οποία τον τράβηξε η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ που τον κρατάει όμηρο»,
υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά στο «εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε την αλλαγή σελίδας στην οικονομίας μέσω της επαναφοράς της “κανονικότητας” στον εργασιακό τομέα, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ανάκτηση μέρους της οικονομικής κυριαρχίας. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος και στο διεθνές ακροατήριο επισήμανε ότι η κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική θα είναι λελογισμένη και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές.
«η νέα μέρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες διαφθοράς, στις μέρες επίπλαστης αφθονίας των λίγων, χρειάζεται μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας».
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ξεχωριστή αναφορά στις αγορές και τους αναλυτές, ένδειξη ότι αναγνωρίζει το νέο διεθνές πλαίσιο επιτήρησης των αγορών, στο οποίο μπαίνει η Ελλάδα εξερχόμενη του Μνημονίου:
«Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης που αναβαθμίζουν ξανά την Ελλάδα ο ένας μετά το άλλο, των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των πολιτικών τους ηγεσιών, αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης αυτής»,
πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τώρα, όμως, δεν είναι η στιγμή να κοιτάμε στο παρελθόν, αν και πάντα πρέπει να το υπενθυμίζουμε στον λαό και στους εαυτούς μας. Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα. Διότι εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος»
επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ»
ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν»
σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Κυρίως, έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μία δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης»
πρόσθεσε.
«Έτσι, οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας. Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό»
τόνισε ο πρωθυπουργός.