Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία είναι πλέον γεγονός, όπως πιστοποιείται από την επέλαση του στρατού του Άσαντ στις πόλεις που κατείχαν αντάρτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν μείνει πλέον χωρίς υποστήριξη.
Ιδιαίτερα στη Νότια Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για εκτοπισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι ΗΠΑ, που δεν συμμετέχουν πλέον στο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, δεν παρενέβησαν, επιτρέποντας στον Άσαντ να καταλαμβάνει τη μία πόλη μετά την άλλη. Οι δυνάμεις καθεστώτος αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, να έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους το σύνολο των εδαφών της περιοχής.
Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, έχουν περιοριστεί στον νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και πλέον, θεωρείται ζήτημα χρόνου η παράδοσή τους.
Οι πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 160.000 κατοίκων, με τη διεθνή κοινότητα να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο μεταξύ, άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες αντιπροσωπείας των ανταρτών με Ρώσους διαπραγματευτές, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επίτευξης εκεχειρίας στην επαρχία Ντεράα.
Παράλληλα, υπό την πίεση των πολιορκιών και με την προπαγάνδα από τα τοπικά media και τη Ρωσία, τοπικοί πληθυσμοί σε αρκετές πόλεις της νότιας Συρίας τάσσονται εθελοντικά στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, Πούτιν και Τραμπ, στη συνάντηση της 16ης Ιουλίου στο Ελσίνκι, θα εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας στη νότια Συρία. Μάλιστα, όπως προστίθεται, αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει την υπό προϋποθέσεις αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την ασιατική χώρα.