Με κομμένη την ανάσα, αλλά με μειωμένες θέσεις και… ισχυρά “χάπια”, παρακολουθούν οι αγορές τις εξελίξεις στο μέτωπο του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στη Γερμανία απειλώντας να βυθίσει τη χώρα στην ακυβερνησία και την Ευρώπη σε δίνη, ακυρώνοντας τα σχέδια μεταρρύθμισης της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Οι εξελίξεις όμως έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, ενώ η στενή καθημερινή παρακολούθηση ενισχύει την επιφυλακτικότητα και αποτρέπει τις αψυχολόγητες ενέργειες.
Οι αγορές είναι κυρίως εστιασμένες στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ-ΕΕ, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει θέσει ευθέως ζήτημα επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη και το Μεξικό, ενώ οι Βρυξέλλες απάντησαν με επιστολή προς τον Γιοίλμπορ Ρος απειλώντας με δασμούς που θα οδηγήσουν σε απώλειες της τάξης των 300 δισ. για την Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή όμως το γεωπολιτικό ρίσκο αυξάνεται και λόγω της οιονεί αποσταθεροποίησης της Γερμανίας, καθώς ακόμα και με την επιβίωση του μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ ο Χόρστ Ζέεχοφερ έχει επιβάλλει την σύγκρουση ως πολιτική κανονικότητα.
Όλα αυτά ενώ η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε τροχιά ευρωεκλογών και οι τόνοι ανεβαίνουν καθώς κόμματα και σχηματισμοί προσπαθούν να εκπέμψουν διακριτό πολιτικό μήνυμα και να δοκιμάσουν τα κοινωνικά αντανακλαστικά.
Ενώ το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται η Fed βρίσκεται σε τροχιά τεσσάρων αυξήσεων στα επιτόκια, που συνεπάγεται ακριβότερο χρήμα και συνεπώς αυξημένο ρίσκο, ενώ η ΕΚΤ ακολουθεί με δύο βήματα απόσταση προγραμματίζοντας την έξοδο από το QE και μέτρα διατήρησης αυξημένης ρευστότητας στο σύστημα, μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης ωρίμανσης.
Στις αγορές, όμως η κατάσταση μοιάζει ηπιότερη καθώς το tripple witching πέρασε και οι νέοι κανονισμοί της Βασιλείας ΙΙΙ υποχρεώνουν τις τράπεζες να αποτιμούν τα ανοίγματα στα παράγωγα στην πλήρη έκτασή τους χωρίς συμψηφισμούς και αντίθετες θέσεις (hedging) αφαιρώντας από τα ίδια κεφάλαια σε ημερήσια βάση τις ζημιές, αλλά χωρίς να εγγράφουν κέρδη πριν την ρευστοποίηση της θέσης.
Οι νέοι κανονισμοί έχουν περιορίσει τη μόχλευση στις αγορές, ενώ η υποχρεωτική καταγραφή ζημιών οδηγεί σε ψυχραιμότερες κινήσεις από τους θεσμικούς, αποτρέποντας πανικούς και εξάρσεις σε ευαίσθητες περιόδους, καθώς πλέον οι διακυμάνσεις έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Στα ταμπλό
Ενώ το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον εμπνέουν ανασφάλεια οι αντιδράσεις των αγορών παραμένουν συγκρατημένες. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης φόβου VIX βρίσκεται μεν πάνω από το 14, σηματοδοτώντας ανησυχία, κινείται όμως σταθεροποιητικά.
Αντιστοίχως μετρημένες αν και αντικατοπτρίζουν άγχος είναι οι κινήσεις στα χρηματιστήρια, ενώ η υποχώρηση του χρυσού, αποδίδεται στην άνοδο του δολαρίου έναντι ευρώ και γουάν, η οποία είναι αποτελεσμα της προοπτικής τεσσάρων αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed, εντός του έτους.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε σε ποσοστό 0,8% κλείνοντας στις 376,75 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,6% στις 12.238,17 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,9% στις 5.276,76 μονάδες.
Στο Λονδίνο, όπου κυριαρχούν οι επιπλοκές του Brexit και το ενδεχόμενο πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, ο FTSE 100 έχασε 1,2% στις 7.547,85 μονάδες.
Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 0,7%.
Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς αν το τελευταίο διάστημα η αγορά ήταν αυτονομημένη από τις ευρωπαϊκές, σήμερα ευθυγραμμίστηκε, λόγω της έλλειψης ουσιωδών πολιτικών, επιχειρηματικών και οικονομικών εξελίξεων στο εσωτερικό.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 748,21 μονάδες, αναιρώντας όλη την ανοδική κίνηση της Παρασκευής, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 748,21 μονάδων (-1,24%) και 755,89 μονάδων (-0,22%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 35 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%, στις 1.962,56 μονάδες, ενώ στο -0,30% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.229,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 848,34 μονάδες.
Εμπορεύματα
Με μεγάλες απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Δευτέρας ο χρυσός καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου άμβλυνε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.
Σημαντικές απώλειες γνώρισε και η πλατίνα η οποία διολίσθησε στα χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 12,80 δολ. ή 1% διολισθαίνοντας στα 1.241,70 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 21 Δεκεμβρίου για το πολύτιμο μέταλλο.
Η πλατίνα Οκτωβρίου στο μεταξύ σημείωσε βουτιά 5,2% στα 813,40 δολ. ανά ουγγία που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.