if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γιατί ο Πάιατ χαιρετίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Με ταχείς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και εναλλακτικό πάροχο της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς υπογράφηκαν ήδη οι συμβάσεις για τον αγωγό με τη Βουλγαρία, ενώ προωθείται και η δημιουργία του πλωτού σταθμού μεταφόρτωσης και αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Την υπογραφή των συμφωνιών στη Σόφια για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, χαιρέτησε και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Μια σημαντική και ευπρόσδεκτη εξέλιξη, καθώς επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία της προσφοράς και των διαδρομών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Συμπληρώνει επίσης τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη»,

αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Αμερικανός πρεσβευτής.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν καιρό τώρα να σπάσουν το μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και η Ελλάδα αν και δεν αποτελεί το ιδανικό σημείο αποτελεί εν τούτοις μια πρόσβαση με προοπτικές, ιδιαίτερα με τη διαμόρφωση των αγωγών EastMed από το Ισραήλ και της Αιγύπτου, σε συνδυασμό πάντα με την κρίσιμη πλατφόρμα αεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνέχεια, στόχος είναι ένα δίκτυο αγωγών μέσω Βουλγαρίας, Ιταλίας και Αλβανίας το οποίο θα διοχετεύει αέριο στα Βαλκάνια, σε πρώτη φάση και εν συνεχεία στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Έτσι θα ενισχυθεί απεξάρτησης των χωρών της περιοχής από τη ρωσική επιρροή και θα διευκολυνθεί η προοπτική ομογενοποίησης των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά και της Βαλκανικής Ένωσης που προωθεί σιωπηρά η Ελλάδα.

Για την Ελλάδα ο αγωγός με τη Βουλγαρία και ο σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αποτελούν έργα που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, διαφοροποιώντας τις πηγές εισροών, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται το έδαφος για την ανάδειξη της χώρας ως ενεργειακού κόμβου που συνεπάγεται ενίσχυση της γεωοοικονομικής και γεωπολιτικής θέσης και αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συμφωνίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία μεταξύ της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου ICGB και της Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρικής Εταιρείας Συμμετοχών στον Τομέα της Ενέργειας (BEH) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), συνεργασία μεταξύ της ICGB και του ΔΕΣΦΑ, για τη διασύνδεση του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version