Κινήσεις με στόχο τη διατήρηση του effect του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για μεγαλύτερο διάστημα, μετά τη λήξη του, ετοιμάζει ο Μάριο Ντράγκι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δεσμεύσει ρευστότητα του ευρωσυστήματος μέσα στις χώρες για παρατεταμένη χρονική περίοδο, δημιουργώντας ασπίδα έναντι μελλοντικών αναταράξεων.
Ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε τη σταδιακή έξοδο από το QE αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του έτους και με στόχο την πλήρη διακοπή του στο τέλος του έτους, ο Μάριο Ντράγκι επεξεργάζεται σχέδιο αντίστοιχο με της Fed, που προβλέπει αγορά ομολόγων μακράς ωρίμανσης.
Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει η Fed το 2011 και το 1961, όταν αντικαθιστούσε βραχυπρόθεσμα ομόλογα με άλλα που ωριμάζουν αργότερα, στην προσπάθειά της να περιορίσει την απόδοση των ομολόγων και να ενισχύσει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στόχος της ΕΚΤ είναι να αυξήσει τη μέση περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων συνολικού ύψους 2,6 τρισ. που κατέχει. Κυρίως, όμως, να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο την απόδοση των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, απόδοση που αποτελεί κλειδί για τον καθορισμό του κόστους δανεισμού για κράτη, εταιρείες και νοικοκυριά. Το 2019, η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα επανεπενδύσει σε ομόλογα το ποσό των 180 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ θα αφορούν αγορές γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Καθώς ενισχύεται η οικονομία της Ευρωζώνης, και μαζί της ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση», δηλαδή τη μαζική αγορά ομολόγων, στα τέλη του 2018. Ωστόσο, η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει το κεφάλαιο από ομόλογα που κατέχει και ωριμάζουν, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει στην Ευρωζώνη το απαραίτητο επίπεδο ρευστότητας.
Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται προτιμότερη από την αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων, πρακτική για την οποία έχει επικριθεί η ΕΚΤ, αφότου μία εκ των εταιρειών της οποίας είχε αγοράσει ομόλογα ενεπλάκη σε λογιστικό σκάνδαλο, με αποτέλεσμα τα ομόλογά της να χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις προθέσεις της ΕΚΤ, διότι το θέμα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου. Η λήψη της απόφασης για αγορά περισσότερων μακροπρόθεσμων ομολόγων αναμένεται να ληφθεί είτε στη συνεδρίαση του Ιουλίου είτε σε αυτήν του Σεπτεμβρίου.