Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει η Ευρώπη αν ο μέχρι τώρα στενότερος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος απεργάζεται εξόφθαλμα σενάρια αποσάθρωσής της; Αν η Washington Post γράφει, λοιπόν, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε στον Εμμάνουελ Μακρόν να αποχωρήσει η Γαλλία από την ΕΕ για να πάρει καλύτερη εμπορική συμφωνία και αυτό δεν διαψεύδεται, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς πώς χειρίζεται άλλες χώρες εντός της ΕΕ.
Η πρόταση αυτή, που δεν έχει διαψευστεί, συνεπάγεται ότι επιβεβαιώνεται σιωπηρά, είναι ενδεικτική της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγόρησε ότι δημιουργήθηκε για να επωφεληθεί από τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Βόρεια Ντακότα.
“Γιατί δεν φεύγεις από την ΕΕ;”
φέρεται να ρώτησε ο Τραμπ τον Μακρόν, ο οποίος εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας προβάλλοντας ένα σαφέστατα φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Το δημοσίευμα επικαλείται ως πηγές δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Την προτροπή αυτή επιβεβαίωσε και μια διπλωματική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Αν και το σενάριο της αποχώρησης της Γαλλίας από την ΕΕ δεν φαντάζει πιθανό, βοηθά στην κατανόηση παρασκηνιακών συμφωνιών που κάνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία με χώρες που δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και με τη στάση τους την αποσταθεροποιούν, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Αν κάτω απ αυτό το πρίσμα ερμηνευτεί και η στάση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι πρόδηλα ευρωσκεπτικιστής και προσφάτως έθετε εν αμφιβόλω την επιβίωση της ΕΕ τους επόμενους 12 μήνες, τότε δημιουργείται ένα μοτίβο προβλημάτων τα οποία έχουν συγκεκριμένη-ες πηγές.
Η ξεκάθαρα επιθετική και αποσταθεροποιητική πολιτική του Τραμπ έναντι της ΕΕ έχει διαφανεί σε πολλά σημεία, ωστόσο η Ευρώπη δεν φαίνεται έτοιμη να αμυνθεί με ενιαίο μέτωπο, καθώς οι χώρες του βορρά δεν θέλουν τον επιμερισμό της κρίσης και των οικονομικών βαρών, ζητώντας και επιβάλλοντας ενότητα όταν θίγονται τα συμφέρντά τους, με μόνη ίσως εξαίρεση τους χειρισμούς της Μέρκελ στο προσφυγικό.
Τη διάσταση αυτή επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως στο παρελθόν ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι αυτή η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που αδυνατεί να συμπορευθεί και βρίσκεται, εν τέλει, εκτεθειμένη.