Απειλή για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί πλέον η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι δεσμεύσεις της Σαουδικής Αραβίας και του ΟΠΕΚ για αύξησης της παραγωγής ώστε να αναπληρωθούν απώλειες από το Ιράν και τη Λιβύη, δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν εστιάσει στην αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου.
Η υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, η αναζωπύρωση της εμφύλιας σύρραξης στη Λιβύη, οι κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και οι πολλαπλές εστίες εμπορικού πολέμου που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζουν προκαλούν ανησυχία στις αγορές καθώς αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
Σε αυτό το κλίμα και με τον αντίκτυπο της συμφωνίας μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ να επιδρά ακόμη στα αποθέματα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κλείνουν το πρώτο εξάμηνο με κέρδη 23%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, τα κέρδη υπερβαίνουν το 8%, σε μηνιαίο επίπεδο το 11% και σε τριμηνιαίο επίπεδο το 14%. Από την αρχή του έτους, μάλιστα, η σωρευτική άνοδος αγγίζει το 23%. Η τιμή του μπρεντ έχει ενισχυθεί 12% το δεύτερο τρίμηνο και συνολικά 17% από τις αρχές του έτους. Ακόμη μεγαλύτερη η άνοδος για αμερικανικό αργό, με άλμα 9% μόλις τον τελευταίο μήνα και κέρδη 21% από τις αρχές του έτους.
Το διαρκές ράλι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στις ανησυχίες για τα επίπεδα της παγκόσμιας παραγωγής, ως απόρροια των μειωμένων επιδόσεων σε Βενεζουέλα, Λιβύη, Ιράν και Καναδά.
Η κατάσταση στη Λιβύη είναι πλέον έκρυθμη. Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι σχεδιάζει να αναστείλει από αύριο Κυριακή τις δραστηριότητες σε ακόμη δύο λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Μετά και την απόφαση αυτή, χάνονται 800.000 βαρέλια ημερησίως από την προσφορά της Λιβύης.
Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς επίσημη κυβέρνηση και αντάρντες εμφανίζονται αποφασισμένοι να δώσουν μάχη έως τέλος για τον έλεγχο των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών και τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Και για τις δύο πλευρές ο έλεγχος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους. Ωστόσο η διαμάχη πυροδοτεί τον κίνδυνο να παγώσει πλήρως η παραγωγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις 14η Ιουνίου έχουν ανασταλεί οι δραστηριότητες στην πετρελαϊκή ημισέληνο, στα λιμάνια Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή, με τις απώλειες της παραγωγής να ανέρχονταν στα 450.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ το κλείσιμο των λιμανιών στη Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα συνεπάγεται επιπρόσθετες απώλειες 350.000 βαρελιών ημερησίως.