Τις θετικές πτυχές για την Ελλάδα της συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, επιχειρεί να αναδείξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αν και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επανεισδοχή προσφύγων που θα συλλαμβάνονται στα γερμανο-αυστριακά σύνορα και έχουν ως χώρα εισόδου την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η Ελλάδα δεν θα δημιουργήσει άλλα hot spots, ενώ παράλληλα θα προωθήσει στη Γερμανία 2,500 πρόσφυγες που έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους και κάποιο μέλος της έχει λάβει άσυλο εκεί.
Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.
Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.
Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.