Ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων που όμως δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα καταγράφονται στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, καθώς μπορεί να εκτοξεύθηκε στο 2% τον Μάιο, ωστόσο η άνοδος αυτή οφείλεται σχεδόν κατ αποκλειστικότητα στο ράλι του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός την Ευρωζώνη αναρριχήθηκε στο 2% τον Ιούνιο από 1,9% τον Μάιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας, η ενέργεια κατέγραψε ετήσιο άλμα 8% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,8% σε σύγκριση με 2,5%), οι υπηρεσίες (1,3% σε σύγκριση με 1,6% τον Μάιο) και βιομηχανικά αγαθά εκτός της ενέργειας (0,4% σε σύγκριση με 0,3% τον Μάιο).
Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, ενισχύθηκε 1% από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός καταγράφηκε στη Γαλλία (2,3%), στη Γερμανία (2,2%), στην Ισπανία (2,1%) και στην Ιταλία (1%).
Ο ετήσιος πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού και στις οποίες η ΕΚΤ εξετάζει τις πολιτικές αποφάσεις του, επιβεβαιώθηκε σε 1,1% τον Μάιο, υψηλότερο από ένα αναθεωρημένο προς τα πάνω 0,8% τον Απρίλιο. Ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός πυρήνα από τον Σεπτέμβριο του 2017.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.