Αποφάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ αυτά που επιχειρούν να λύσουν έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναβάλλοντας για ένα έτος και για μετά τις Ευρωεκλογές την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία, μετά από τις ενστάσεις της Ολλανδίας και της Γαλλίας, που ανάγκασαν τη Γερμανία να υπαναχωρήσει για να αποφευχθεί ρήξη στον πυρήνα.
Μπορεί η σύγκρουση Γαλλίας-Γερμανίας να απεφεύχθη, διασώζοντας τη συνοχή του πυρήνα, ωστόσο η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΕ και ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει την αύξηση της επιρροής της στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, ωφελημένη από την απόφαση αυτή θα είναι και η Τουρκία, η οποία έχει δημιουργήσει ισχυρά πολιτκο-επιχειρηματκά δίκτυα βασιζόμενη στις θρησκευτικές μειονότητες τις οποίες εργαλειοποιεί κατά το δοκούν, έναντι της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας.
Οι επιπλοκές όμως δεν περιορίζονται εκεί αλλά εκτείνονται αρκετά, καθώς η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την εισήγηση της Κομισιόν και αποτελεί υπαναχώρηση έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβε όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και χώρες όπως η Γερμανία.
Σε περιφερειακό επίπεδο, η κίνηση της ΕΕ μπορεί να υποσκάψει τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της πΓΔΜ, να οδηγήσει σε νέα έξαρση εθνικισμών και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον αλβανικό εθνικισμό και μεγαλοϊδεατισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.
Γαλλία, Ολλανδία και Δανία εξέφρασαν την άποψη πως η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ε.Ε. προέχει έναντι της διεύρυνσης, ενώ δήλωσαν ανήσυχες για το ζήτημα της διαφθοράς και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που δεν έχει επιλύσει η Αλβανία, αλλά και της εφαρμογής του κράτους δικαίου και της διοικητικής ικανότητας της ΠΓΔΜ.
Στον αντίποδα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής απαιτεί τη βοήθεια προς αυτές τις δύο χώρες και όχι την αναβολή της, καθώς και ότι η εσωτερική τους κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι δημιουργία καινούριων προβλημάτων.
Σε παρέμβαση τους οι ΗΠΑ, δια του υφυπουργού Εξωτερικών αρμοδίου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, εξέφρασαν πάντως αισιοδοξία για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, χαρακτηρίζεται απογοητευτικό το γεγονός ότι τα εύσημα που έλαβαν Σκόπια και Αθήνα από την Ε.Ε. για τη συμφωνία στο ονοματολογικό δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες για άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν και ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για αναβολή ενός μόνον έτους θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητος.
Σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, το πράσινο φως σε έναν χρόνο δεν είναι το ίδιο υποστηρικτικό προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Η δυναμική όμως έστω και της «μισής νίκης» στην Ε.Ε. δίνουν τη δυνατότητα στα Σκόπια να διαχειριστούν με το «χαρτί της ευρωπαϊκής επιτυχίας» τα επόμενα δύσκολα βήματα προς την κύρωση της συμφωνίας για το όνομα, με φόντο το δημοψήφισμα που αναμένεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.