Το veto που του δίνει δικαίωμα το Σύνταγμα ανακοίνωσε επισήμως ότι αξιοποιεί ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ιβάνοφ, αρνούμενος να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ανέπεμψε στη Βουλή, η οποία καλείται να μην ψηφίσει εκ νέου με απόλυτη πλειοψηφία.
Η Βουλή θεωρείται βέβαιο ότι θα την υπερψηφίσει καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει άνετη πλειοψηφία 69 βουλευτών από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπογράψει το νόμο, ούτε τότε. Αντίστοιχη στάση κράτησε άλλωστε και στην υπόθεση της αναβάθμισης της αλβανικής γλώσσας.
Η στάση του Ιβάνοφ ήταν αναμενόμενη και προδιαγεγραμμένη, γι αυτό και ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει επενδύσει εξ αρχής στο Δημοψήφισμα, το οποίο ευελπιστεί να κερδίσει υποχρεώνοντας τον Ιβάνοφ είτε να παραιτηθεί, είτε να υπογράψει το νόμο.
“Δεν είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι ότι δεν δέχομαι αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη “μακεδονική εθνική ταυτότητα”, την ιδιαιτερότητα του “μακεδονικού έθνους”, τη “μακεδονική γλώσσα” και το “μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης””
αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ στην επιστολή του.
Και συμπλήρωσε:
«Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, “πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών”. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος».
Προσθέτε δε ότι η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι μιλάμε για μια “διαφορά για το όνομα του κράτους” και όχι για “διαφορές” όπως ονομάζεται αυτή η συμφωνία.
Ο Ζάεφ παραιτείται αν χάσει το Δημοψήφισμα
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αυξήσει τη συσπείρωση προαναγγέλοντας την παραίτησή του σε περίπτωση που η Συμφωνία των Πρεσπών απορριφθεί από Δημοψήφισμα.
«Ναι θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα στη Μακεδονία, όμως είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει. Περιμένω ένα σοβαρό ποσοστό 75% με 85%, (σ.σ.: υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών) αντίστοιχο με το ποσοστό των πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξής μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ»
Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήματα πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.
Όπως είπε, οι πολίτες δεν έχουν να επιλέξουν κάτι άλλο, δεν έχουν άλλη εναλλακτική. «Πρέπει απλώς να επιβεβαιώσουν ότι θέλουν τη “Μακεδονία” ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος, είπε όπως ότι θα σχετίζεται με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με το ονοματολογικό.
Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι στις 12 Ιουλίου η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει μια περίοδος τριών έως πέντε μηνών εξονυγχιστικής εξέτασης της υποψηφιότητας. Μετά από αυτή τη διαδικασία, εξήγησε, θα αποσταλεί πρόσκληση επικύρωσης από τα κράτη μέλη της συμμαχίας.