Σε αναπόδραστη τροχιά πολιτικών ανακατατάξεων έχει εισέλθει πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσε στους Ανεξάρτητους Έλληνες το Σκοπιανό αποδεικνύονται μείζονος σημασίας, πλήττοντας την οριακή -πλέον- κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ παράλληλα διαρροές για την ανάδειξη του ζητήματος διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας συμβάλλουν στην πόλωση και τον διαχωρισμό πολιτικών χώρων.
Την τάση αυτή εντείνει η διαρροή για ειλημμένη απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους εκκλησίας τη στιγμή μάλιστα που η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση πόλωσης από το Σκοπιανό. Ασχέτως της τελικής έκβασης του σενάριου, τέτοιες διαρροές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν εντάσεις και να αναγκάζουν το πολιτικό προσωπικό να τοποθετηθεί δημοσίως, υπό την πίεση των media.
Συνεπώς, προκαλώντας τοπικές και στοχευμένες πιέσεις ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να οριοθετούν τον πολιτικό τους χώρο, ενώ ταυτόχρονα εξαναγκάζουν τη Νέα Δημοκρατία να πράξει το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται η αποσαφήνιση του στίγματος που εκπέμπει το Κίνημα Αλλαγής και ενδεχόμενες ανακατάξεις στο εσωτερικό του.
Για την ώρα οι πολιτικές εξελίξεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν το προφίλ ρίσκου της χώρας, συνθήκη όμως που μπορεί να αλλάξει εάν αδυνατίσει περαιτέρω η κυβερνητική πλειοψηφία και το Μαξίμου επιμείνει στην ανάδειξη της “προοδευτικής ατζέντας”.
Στους ΑΝΕΛ παρά τις πρωτοβουλίες για ενίσχυση της συνοχής που ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, σήμερα ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, περιορίζοντας αυτομάτως την κυβερνητική πλειοψηφία στους 152.
Αν και οι λόγοι της απόφασης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, εν τούτοις γενική αίσθηση είναι ότι ήταν αποτέλεσμα του Σκοπιανού και των εντάσεων που ακολούθησαν.
Σε κάθε περίπτωση όμως το γεγονός παραμένει ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας πλαγιοκόπησε τους ΑΝΕΛ, τόσο σε επίπεδο βουλευτών, όσο και περιφερειακά, ενώ η συμφωνία για το χρέος και για την έξοδο από το Μνημόνιο δεν φαίνεται να έχει τον θετικό αντίκτυπο που αναμενόταν.
Οι κινήσεις αυτές όμως θέτουν εκ των πραγμάτων σε κίνηση τα πολιτικά γρανάζια και πυροδοτούν εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, ασκώντας πίεση σε εν εξελίξει διεργασίες, οι οποίες είχαν αρχικά μακρύτερο ορίζοντα.
Εκτός συζήτησης βρίσκεται το σενάριο αλλαγής κυβερνητικού εταίρου, όχι όμως αυτό της κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής από το ΚΙΝΑΛ ή μέρος του εάν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Ένα τέτοιο σενάριο θα προσέφερε σίγουρα πιο στιβαρή ερμηνεία στις διαρροές για την προοδευτική ατζέντα του Μαξίμου και το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνηση νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, που άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε μια αποστροφή του λόγου του.
Το Μαξίμου έχει εξαρχής απορρίψει το ενδεχόμενο εκλογών επ αφορμής του Σκοπιανού, καθώς σύμφωνα με τον πολιτικό σχεδιασμό, είναι η ατζέντα που ακολουθεί αυτή που θα διαμορφώσει την τελική υφή και αίσθηση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πισίνα των ανεξάρτητων
Μετά και την τελευταία ανεξαρτητοποίηση, του βουλευτή των ΑΝΕΛ, συνολικά στη Βουλή υπάρχουν 10 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι τρεις εκ των οποίων προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή και συνεπώς αποτελούν τοξικό υλικό, ενώ οι υπόλοιποι από το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Με βάση αυτό το μπλοκ, διαμορφώνονται σενάρια πολιτικών αναδιατάξεων υπό τις παρούσες συνθήκες και ισορροπίες στη Βουλή. Οι συσχετισμοί δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε στο παρελθόν προσεγγίσει την προερχόμενη από τη ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα.
Σε περίπτωση ανάγκης υπάρχει και δίαυλος επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον προερχόμενο από την Ένωση Κεντρώων, Γιώργο Κατσιαντώνη.