Τον ελιγμό της αναβολής λήψης απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την πΓΔΜ πραγματοποίησε το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με εισήγηση της Γερμανίας, όταν φάνηκε ότι το χάσμα με τη Γαλλία δεν μπορούσε να γεφυρωθεί, παρά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησαν Βερολίνο και Κομισιόν στη Γαλλία και την Ολλανδία προκειμένου να βρεθεί ένας άμεσος συμβιβασμός.
Έτσι, οι δύο χώρες δεν θα λάβουν πρόσκληση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις 23 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Η πΓΔΜ στον προθάλαμο, η Αλβανία από την πίσω πόρτα ενώ Τραμπ και Πούτιν καραδοκούν
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό των δύο χωρών οι οποίες υλοποιούν με ταχύτητα και πίεση μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης με την ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της πΓΔΜ που η κυβέρνηση Ζάεφ βρίσκεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την υπερθνικιστή πρόεδρο Ιβάνοφ και τον ρωσικό παράγοντα που δρα αποσταθεροποιητικά.
Η επιλογή της αναβολής της απόφασης, καθυστερεί μεν αλλά δνε εκτροχιάζει τη διαδικασία, όπως θα συνέβαινε με την άσκηση veto από τη Γαλλία ή άλλες χώρες και κατά συνέπεια δημιουργεί χώρο και χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο η εξέλιξη αποκαλύπτει ανωριμότητα της ΕΕ και ουσιαστική έλλειψη πολιτικής συνοχής, καθώς στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα, ενώ αμφισβητείται -από τη Γαλλία- η εκτελεστική ισχύς της Κομισιόν.
Οι ενστάσεις της Γαλλίας εδράζονται σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η εμπειρία από τη διεύρυνση προς ανατολάς και τα προβλήματα που οι νέες χώρες συνεχίζουν να δημιουργούν.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.
«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη στήριξη των δύο χωρών της περιοχής και όχι την αναβολή της λήψης απόφασης, ενώ εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα»,
είπε ο κ. Κοτζιάς.
Ο υπουργός Eξωτερικών πρόσθεσε ότι αναζητείται ένας συμβιβασμός, ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό για θα συμπίπτει με τη σημερινή Κομισιόν, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση και τα προβλήματα, κατέληξε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι Γάλλοι ήταν αντίθετοι με την χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το Μάιο υπέβαλαν μαζί με τους Ολλανδούς ένα έγγραφο στα άλλα κράτη μέλη, στο οποίο επισήμαιναν την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης, στη διαφθορά και στο οργανωμένο έγκλημα που υπάρχει στις δύο χώρες.
Η Γαλλία ήθελε να διαχωρίσει τις δύο χώρες και να καθυστερήσει την ένταξη της Αλβανίας, πρόταση που δεν πέρασε από τη Γερμανία η οποία επιθυμεί συνολική στρατηγική για τα δυτικά Βαλκάνια.