Θετική για τη συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους και ταυτόχρονα επιφυλακτική για τα μεγάλα πλεονάσματα και τις τράπεζες είναι η Moody’s στο σημερινό-εβδομαδιαίο Credit Outlook που δημοσιεύει, επισημαίνοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές και προτρέποντας τη συνέχιση της ενίσχυσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η έκθεση δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη, ειδική μνεία γίνεται όμως στο Debt Sustainability Assessment που αναμένεται να εκδώσει το ΔΝΤ το προσεχές διάστημα, ενώ ο οίκος αξιολόγησης χρησιμοποιεί τον όρο “sustainability path” αναφερόμενος στην επίδραση της συμφωνίας στο ελληνικό χρέος.
Συνεπώς, η Moody’s είναι θετικά διακείμενη απέναντι στη συμφωνία του Eurogroup, αναγνωρίζει τα ποιοτικά στοιχεία στην επιμήκυνση λήξεων, την περίοδο χάριτος (χρεογράφων 130,2 δισ.) και το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισ., δεν κάνει όμως ολόκληρο το βήμα να χαρακτηρίσει το χρέος βιώσιμο, τουλάχιστον όχι ακόμα.
Η Moody’s εμπεδώνει την αίσθηση ότι η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αξιολογήσεις θα είναι τριμηνιαίες αντί εξαμηνιαίες, όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχουν δύο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος: η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μία από τις σειρές ομολόγων του EFSF. Σχετίζονται με όρους και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους οι πιστωτές εκτιμούν ότι παρέχονται επαρκή κίνητρα για τη διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων.
Η πρώτη ωρίμανση μεταφέρθηκε για τον Φεβρουάριο του 2033. Οι πληρωμές τόκων επίσης μετατέθηκαν κατά 10 χρόνια, δίνοντας στην κυβέρνηση μια μακρά περίοδο πολύ μέτριων χρηματοδοτικών αναγκών, όπως φαίνεται και στο γράφημα, και αυτό, σημειώνει, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές τα επόμενα χρόνια.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αναφορά στις τράπεζες, όπου εστιάζει στην ανάγκη για ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού και όχι τόσο στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές για τη χώρα. Η συμφωνία απαιτεί μια συνεχιζόμενη δέσμευση για συνετή δημοσιονομική πολιτική και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια (3,5% ως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια). Και, παρότι η οικονομική ανάπτυξη επέστρεψε και πιθανότατα θα επιταχύνει περαιτέρω φέτος, η μακροπρόθεσμη εικόνα είναι μάλλον μέτρια, με 2-2,5% κάθε χρονιά, στην καλύτερη περίπτωση, εκτός και αν υπάρξει μεγάλη τόνωση στις επενδύσεις. Ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται ακόμα διατηρήσιμη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού και η ενίσχυση των θεσμών πρέπει να συνεχιστεί.