Σε σκληρή γραμμή παραμένει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, καθώς αν και αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα να βγει στις αγορές, κουνάει το δάκτυλο στη Γερμανία για έλλειψη απαιτούμενου πολιτικού σθένους, γεγονός που κρατά δέσμια την ΕΕ σε μια υποβόσκουσα κρίση η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναδυθεί.
Οι διατυπώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το πέρας του Eurogroup ήταν προσεκτικές, μετρημένες και υψηλής σημειολογίας, καθώς κατέστησε σαφές ότι η Ευρωζώνη δεν βλέπει φως αλλά μπορεί να ελπίζει σε μια καλή… νύχτα, καθώς είπε “καληνύχτα” στα αγγλικά και τα γαλλικά, απέφυγε όμως τα ελληνικά γιατί ήθελε οι αιχμές της να έχουν συγκεκριμένο ακροατήριο.
Οι Ευρωπαίοι, με βάση τις προβλέψεις για την απόδοση της ελληνικής οικονομίας αποδέχθηκαν τη γερμανική προσέγγιση ώστε να μην ανακοινώσουν τώρα τα μέτρα, αλλά να επαναξιολογηθεί η κατάσταση το 2032, έτος που λήγει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για αλλαγή σελίδας, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα μέτρα θα αμβλύνουν τους κινδύνους για τη χρηματοδότηση του χρέους. Σημείωσε επίσης τη δέσμευση των εταίρων να κρατήσει με συνεχείς αξιολογήσεις τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν όσα μέτρα χρειαστούν. «Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους την επόμενη βδομάδα, δεν έχουμε χρόνο να μπούμε χρηματοδοτικά αλλά θα συμμετάσχουμε στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα, κάτι που κάναμε και με τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, όπως είπε.
Το ΔΝΤ θεωρεί σημαντικά τα μέτρα που λήφθηκαν καθώς και το μαξιλάρι ρευστότητας, δεν εχουμε καμία αμφιβολία ότι μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα για την έξοδο στις αγορές. Στο πολύ μακροπρόθεσμο μέλλον έχουμε επιφυλάξεις, αλλά η δέσμευση των Ευρωπαίων ότι θα λάβουν μέτρα εάν χρειαστεί μας καθησυχάζει, τόνισε.