Να ενώσει τα κομμάτια του παζλ που πήραν από το Eurogroup με αυτά που είχαν ήδη κατοχυρώσει από την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα επιχειρήσει στο εξής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να διαχύσει την προσδοκώμενη ανάπτυξη απριόρι στους αδικημένους, με έμφαση στην πρόσβαση στις αγορές και τη διασφάλιση χώρου πολιτικής ευελιξίας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμφωνία, επισήμανε ότι ανοίγει η πόρτα για πρόσβαση στις αγορές και ότι η κυβέρνηση θεωρεί το χρέος βιώσιμο. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών είναι ένα τόνο πιο αισιόδοξη από αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι που εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα μακροπρόθεσμα μέτρα που δεν λήφθηκαν.
“νομίζω ότι είναι το τέλος της κρίσης, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, έχει όλα τα κομμάτια του παζλ έτοιμα για να βγει στις αγορές”
Ωστόσο, επισήμανε ότι
“αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Αλλά φυσικά αποτελεί ένα σημείο καμπής και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι το βλέπουν ως μία ιστορική ημέρα όπως ήταν και η σύνοδος του Ιουνίου του 2017, όταν μπήκαν οι βάσεις για τις σημερινές αποφάσεις”.
Ο υπουργός Οικονομικών, στάθηκε στα επιτεύγματα της συμφωνίας, ενώ ο αναπληρωτής, Γιώργος Χουλιαράκης, εστίασε στην προοπτική εφαρμογής πιο υποστηρικτικής κοινωνικά, πολιτικής. Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η συμφωνία για το χρέος προβλέπει πως
“θα πάνε πίσω 10 χρόνια οι πληρωμές επιτοκίων, ενώ η επέκταση ωριμάνσεων των ομολόγων θα είναι 10ετής”
Επισήμανε επίσης ότι “πήραμε και επιπλέον μαξιλάρι διαθεσίμων”.
Τεχνικά, η βελτίωση του προφίλ του χρέους παραμένει στο επίκεντρο της διαχείρισης των διαθεσίμων που έχει πλέον συσσωρεύσει η ελληνική κυβέρνηση και ανέρχονται στα 24,1 δισ., αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το αν και το πότε θα γίνει το swap του δανείου του ΔΝΤ.
Οι δυο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι έχουν δώσει εντολή στον ΟΔΔΗΧ για 4-5 εξόδους στις αγορές μέσα στην επόμενη 2ετία. Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε επίσης την αυστηρότητα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,2% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά μετά το 2022, προανήγγειλε παροχές και κάλεσε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ
“τελείωσε το Eurogroup πήρε λίγο παραπάνω χρόνο αλλά τελείωσε με πολύ καλό τρόπο. Είχαμε πει ότι υπήρχαν 4 κομμάτια του παζλ που έπρεπε να δέσουν σήμερα. Και τα 4 παρουσιάστηκαν και τα 4 έληξαν”.
Τα τέσσερα κομμάτια του παζλ
* Το πρώτο κομμάτι ήταν η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Τελειώσαμε και τα 88 προαπαιτούμενα.
* Το δεύτερο ήταν η ολιστική στρατηγική. Το Eurogroup την χαιρετίζει αυτή τη στρατηγική και εκτιμά ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να μπορεί όχι μόνο να έχει καλούς αλλά και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
* Το τρίτο κομμάτι είναι το πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ακούσατε τις δηλώσεις, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται για 4ο μνημόνιο. Οι παρεμβάσεις της μεταμνημονιακής παρακολούθησης είτε είναι στο δικό μας σχέδιο είτε είναι θέματα που συνδέονται με το 3ο πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας νέος όρος.
* Το 4ο κομμάτι είναι η συμφωνία για το χρέος. Η κα Λαγκάρντ είπε ότι είναι μία ιστορική στιγμή. Ολοι έκαναν σαφές πόσο σημαντικό είναι.
Για την έξοδο στις αγορές στο άμεσο μέλλον είπε ότι υπάρχουν 2,5 προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει. “Πρέπει να το δούμε όχι βραχυπρόθεσμα, δώσαμε οδηγίες στον ΟΔΔΗΧ ότι θα πρέπει να βγει 4- 5 φορές τα επόμενα 2 χρόνια”. Πρόσθεσε ότι “είμαι σίγουρος πως θα έχουμε πρόσβαση πολύ γρήγορα αλλά η απόφαση είναι τεχνική” και όχι πολιτική.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι
“πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι μία στιγμή αλλά μία διαδικασία. Έχουμε 5 τρίμηνα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Υπάρχει και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπάρχει πλέον πρόσβαση στις αγορές που έρχεται σταδιακά. Νομίζουμε ότι η συμφωνία για το χρέος θα βοηθήσει πάρα πολύ σε μία μείωση των επιτοκίων. Και αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά και τις επιχειρήσεις”.