Οι V4 απέρριψαν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγική, επιμένουν σε κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ

Οι V4 απέρριψαν τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγική, επιμένουν σε κέντρα κράτησης εκτός ΕΕ

Παρέμβαση με την οποία απαξιώνει και υποσκάπτει την μίνο Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό πραγματοποίησαν οι χώρες του Group Visegrad, αποδίδοντας την πρωτοβουλία στις εσωτερικέ πιέσεις που δέχεται η Άγκελα Μέρκελ και απορρίπτοντας απριόρι την προσπάθεια αναθέρμανσης της πρότασης για τις ποσοστώσεις και την επανεισδοχή μεταναστών.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο κ. Κουρτς είναι ο μόνος από τους πέντε ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε  Πιο κοντά στον Ορμπάν-V4 η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας

Οι χώρες των V4 (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, ενώ επέμειναν στη σκληρή γραμμή αθέτησης των συμφωνιών του Δουβλίνου ΙΙ και των ποσοστώσεων.

Διαφήμιση

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει»

υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Διαβάστε  Ωφελημένη η Ελλάδα από τη σύγκρουση Βρυξελλών-group Vizegrad

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη»

πρόσθεσε.

Επεσήμανε, δε, ότι οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της Ε.Ε.

Διαβάστε  Κέντρα κράτησης μεταναστών, η λύση για λεφτά και... Σένγκεν

Διαφήμιση