Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η έκθεση του ESM για την ελληνική οικονομία, καθώς μεταξύ άλλων περιγράφει χωρίς περιστροφές τις αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα στα Μνημόνια.
Σύμφωνα με τον ESM,
Η ελληνική οικονομία ήταν πάντα σχετικά κλειστή και ελεγχόμενη από εδραιωμένα συμφέροντα. Όταν η χώρα εντάχθηκε στο ευρώ το 2001, ήταν ξαφνικά σε θέση να δανειστεί χρήματα με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι στο παρελθόν. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες. Ταυτόχρονα, τα έσοδα αποδυναμώθηκαν, εν μέρει λόγω της κακής φορολογικής διοίκησης. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε γρήγορα. Οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ γρήγορα και η χώρα έγινε υπερβολικά δαπανηρή για να ανταγωνιστεί διεθνώς. Στο παρελθόν, αυτό θα είχε προκαλέσει την υποτίμηση της δραχμής έναντι άλλων νομισμάτων. Στη ζώνη του ευρώ, η επιλογή αυτή δεν υπήρχε πλέον. Το αποτέλεσμα ήταν η συρρίκνωση της οικονομίας και η εκτόξευση της ανεργίας σε ανησυχητικά επίπεδα.
Η αναφορά από την πρώτη γραμμή της κατακλείδας της έκθεσης του ESM στα συμφέροντα και στην κλειστού τύπου οικονομία σε συνδυασμό με τις παροχές σκιαγραφούν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και τον τρόπο κίνησης του Δημοσίου χρήματος στην Ελλάδα για πολλά χρόνια.
Τώρα μένει να αποδειχθεί αν αυτό άλλαξε, μετά από 8 χρόνια σε Μνημόνια και αρκετές αλλαγές κυβερνήσεων και προγράμματα κάθαρσης και σταθεροποίησης.