Η υπόθεση παρακολουθήσεων 109 μελών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή από πράκτορες της CIA στην Ελλάδα με την εμπλοκή της Vodafone ανοίγει πάλι, καθώς μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε την έρευνα για το θάνατο του διευθυντή σχεδίασης δικτύων, Κώστα Τσαλικίδη, ανεπαρκή, ο εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης ανέσυρε τον φάκελο της υπόθεσης και έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατ αγνώστων.
Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει εντελώς ο τρόπος διερεύνησης της υπόθεσης καθώς στο παρελθόν είχε καταχωρηθεί ως αυτοκτονία, κάτι που αναίρεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τώρα να ερευνάται ως ανθρωποκτονία.
Αυτό συνεπάγεται ότι αναζητώνται άτομα με κίνητρο να τον σκοτώσουν, η έρευνα για τα οποία εστιάζεται στο εργασιακό του περιβάλλον, μεταξύ πρακτόρων της CIA και στελεχών της Αστυνομίας για τους οποίους έχει προκύψει ή μπορεί να προκύψει γνώση, σχέση ή εμπλοκή με το κύκλωμα παρακολουθήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή της δολοφονίας του Κώστα Τσαλικίδη το σύστημα συνακροάσεων της Vodafone όφειλε να είναι ανενεργό καθώς δεν είχε ακόμα συνδεθεί με τα κέντρα παρακολουθήσεων της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, ωστόσο λόγω Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιούνταν για μεγάλες υποθέσεις.
Συνεπώς, de facto, αρκετοί άνθρωποι σε πολλά πόστα γνώριζαν για την παράνομη και παράτυπη χρήση του εγκατεστημένου κέντρου συνακροάσεων, κάποιοι την ενέκριναν, άλλοι την λειτουργούσαν και κάποιοι είχαν πρόσβαση στα στοιχεία.
Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης όμως θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσει σε σφραγισμένα αρχεία, κλειστά στόματα και απόρρητα έγγραφα, τα οποία -επειδή πρόκειται για ανθρωποκτονία- εκτιμάται ότι θα ανοίξουν.
Η υπόθεση Τσαλικίδη
Για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου έγιναν δύο έρευνες : Η πρώτη μεταξύ του 2005-2006 η οποία κατέληξε ότι ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό.
Μια συμπληρωματική έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια 2012- 2014 που επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της πρώτης, ήτοι ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.
Παρ’ όλα αυτά οι δύο από τους τρεις ιατροδικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αιτία του θανάτου δεν είχε εντελώς διασαφηνιστεί.
Οι γονείς του Κώστα Τσαλικίδη, Παναγιώτης και Γεωργία Τσαλικίδη και ο αδελφός του Γεώργιος, δεν αποδέχθηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας για αυτοκτονία και αντίθετα υποστήριξαν ότι ο θάνατός του ήταν συνδεδεμένος με την ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Η οικογένεια Τσαλικίδη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 19 Νοεμβρίου του 2014.
ws
Οι 7 δικαστές του ΕΔΑΔ που εξέτασαν την υπόθεση, μιλούν για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων. Σε αυτές προστίθενται και άλλες ασυνέπειες όπως η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση.
Συνεπώς το Δικαστήριο κατέληξε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη, σημαίνει παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους προσφεύγοντες συνολικά 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Τώρα ερευνάται ως ανθρωποκτονία
Δεκατρία χρόνια μετά, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, άσκησε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ο 39χρονος Κ. Τσαλικίδης είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου του 2005, στο διαμέρισμά του στον Κολωνό. Τον Νοέμβριο του 2017, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης διεξήγαγε εκ νέου έρευνα για τα αίτια θανάτου του πρώην στελέχους της Vodafone.