Τρεις συνολικά εγκρίσεις από τη Βουλή της πΓΔΜ θα χρειαστεί να λάβει η “Συμφωνία των Πρεσπών” πριν ο Ζόραν Ζάεφ τη θέσει σε δημοψήφισμα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Γκέοργκι Ιβάνοφ έχει απριόρι ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να την υπογράψει, που συνεπάγεται ότι μετά τις δύο εγκρίσεις από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και την ολομέλεια, ο νόμος θα παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση με απόλυτη πλειοψηφία, αφού θα έχει απορριφθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο εν τω μεταξύ όμως, με την αρχική κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία 69 Βουλευτών, που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο Ζόραν Ζάεφ θα είναι σε θέση να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας -τύποις- ολοκληρώσει την πρώτη διαδικασία που προβλέπεται στον οδικό χάρτη, που συνεπάγεται ότι θα λάβει πρόσκληση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Από αυτό το σημείο και μετά ο Ζόραν Ζάεφ και η κυβέρνησή του, όμως, εισέρχονται σε ναρκοπέδιο καθώς ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτουμένων της συμφωνίας, οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το NATO και παράλληλα καλείται να διαχειριστεί το εσωτερικό μέτωπο όπου οι εντάσεις θα βρίσκονται σε έξαρση καθώς η χώρα θα οδεύει προς το Δημοψήφισμα.
Δύσκολα όμως θα είναι τα πράγματα και μετά το Δημοψήφισμα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα χρειαστεί αυξημένη πλεοψηφία 2/3 της Βουλής, που δεν διαθέτει, για να περάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μέσα σε κλίμα πόλωσης που θα έχει δημιουργήσει το Δημοψήφισμα. Ο Ζάεφ, ωστόσο, εκτιμά, ότι το VMRO οδεύει σε αποσύνθεση και ότι μεμονωμένοι βουλευτές και τα αλβανικά κόμματα θα στηρίξουν τη διαδικασία, ελέω του αποτελέσματος του Δημοψηφίσματος.
Χθες, η Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμφθηκε από την ολομέλεια στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ με ψήφους 69 υπέρ και 40 κατά, διαδικασία που αποτελεί ελιγμό, καθώς τυπικά θα έπρεπε να περάσει από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ωστόσο πρόεδρος εκεί είναι ο σκληροπυρηνικός πρώην ΥΠΕΞ του VMRO και η κυβέρνηση προτίμησε να αποφύγει ενδεχόμενη εμπλοκή και προσκόμματα.
Από τους 120 βουλευτές, οι 10 δεν παρέστησαν στη Βουλή, ενώ απείχε ο Φερίντ Μούχιτς, Βόσνιος μουσουλμάνος συνεργαζόμενος με το κυβερνών κόμμα. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, εφόσον επαναληφθεί και στην τελική, κοινοβουλευτική διαδικασία στην ολομέλεια, αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη αποτύπωση των ισορροπιών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία απαιτούνται δύο τρίτα (80 από τους 120 βουλευτές).
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ζήτησε υπερψήφιση το αργότερο έως την Παρασκευή (22/6), ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία που αφορά την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε συνολικά τη συμφωνία. Οσο μιλούσε, βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO) αποκάλεσαν σε κλίμα έντασης τον κ. Ντιμιτρόφ «προδότη». Ο προκάτοχός του στο ΥΠΕΞ και σημαίνον στέλεχος του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη Βουλή, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό, ενώ έκανε λόγο για συνθηκολόγηση και παραβίαση του συντάγματος και του κοινοβουλευτικού κανονισμού από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Οση ώρα εκτυλίσσονταν όλα αυτά, έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που ζητούσαν την ακύρωση της συμφωνίας.