Νέους κανόνες για την ευθυγράμμιση των κανόνων ανταγωνισμού με την ψηφιακή εποχή και για την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών ανταγωνισμού την ΕΕ αποδέχθηκε η επιτροπή μόνιμων εκπροσώπων της ΕΕ (Coreper), μετά από συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου, εκπροσωπούμενου από τη βουλγαρική προεδρία, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν. οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης ότι δεν θα στρεβλώνεται ο ελεύθερος και ανοικτός ανταγωνισμός στην εσωτερική αγορά.
Η αποτελεσματική επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού είναι απαραίτητη για την προστασία των καταναλωτών από τις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές που διατηρούν τεχνητά υψηλές τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη επιβολή θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις θα ανταγωνίζονται δίκαια στην Ευρώπη, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν πλούτο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Ένας πραγματικά κοινός χώρος επιβολής του ανταγωνισμού στην Ευρώπη παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και μειώνει τις άνισες συνθήκες για τους καταναλωτές.
Η στρέβλωση του ανταγωνισμού υπονομεύει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην εσωτερική αγορά, συμπεριλαμβανομένου του ψηφιακού περιβάλλοντος.
Η νέα οδηγία παρέχει καλύτερα εργαλεία για τη δημόσια επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού.
Καλύτερη επιβολή των κανόνων ανταγωνισμού
Οι κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ επιβάλλονται από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού (ΕΑΑ) των κρατών μελών παράλληλα με την Επιτροπή. Οι ΕΑΑ και η Επιτροπή συγκροτούν ένα δίκτυο αρχών ανταγωνισμού, το οποίο καλείται Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταγωνισμού, το οποίο διασφαλίζει την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.
Επί του παρόντος, οι διαφορές στην εφαρμογή αυτών των κανόνων καθιστούν ότι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με πρακτικές αντίθετες προς τον ανταγωνισμό μπορούν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά αποτελέσματα των διαδικασιών ανάλογα με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποφύγουν τα πρόστιμα απλώς και μόνο με αναδιάρθρωση.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ΕΑΑ θα είναι καλύτερα εξοπλισμένες για την ανίχνευση των συμφωνιών, αποφάσεων ή εναρμονισμένων πρακτικών που απαγορεύονται από το δίκαιο του ανταγωνισμού και θα αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Τα νέα μέτρα παρέχουν στις ΕΑΑ κοινά μέσα και αποτελεσματικές εξουσίες επιβολής για να διασφαλίσουν ότι θα έχουν:
- ανεξαρτησία κατά την επιβολή των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, χωρίς παρεμβολές που θα έθεταν σε κίνδυνο την αμεροληψία τους
τις εξουσίες και τους πόρους που απαιτούνται για τη συλλογή σχετικών πληροφοριών σχετικά με επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έρευνα, τηρώντας ταυτόχρονα τα δικαιώματά τους στην άμυνα - κατάλληλα εργαλεία για την επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις
συντονισμένα προγράμματα επιείκειας για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν μυστικές συμπράξεις εφαρμόζοντας κοινά κριτήρια για τη χορήγηση ασυλίας ή τη μείωση των προστίμων.
Επόμενα βήματα
Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνουν την οδηγία μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, μετά την οποία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να ενσωματώσουν τις νέες διατάξεις στο εθνικό τους δίκαιο.
Ιστορικό
Ο κοινοτικός νόμος περί ανταγωνισμού βασίζεται στα άρθρα 101 και 102 της Συνθήκης ΕΕ:
- Το άρθρο 101 απαγορεύει τις συμφωνίες μεταξύ των φορέων της αγοράς που περιορίζουν τον ανταγωνισμό, όπως η δημιουργία καρτέλ που περιλαμβάνει καθορισμό τιμών ή / και κατανομή της αγοράς.
- Το άρθρο 102 απαγορεύει στις επιχειρήσεις που κατέχουν δεσπόζουσα θέση σε μια δεδομένη αγορά να καταχραστούν τη θέση αυτή, για παράδειγμα επιβάλλοντας αθέμιτες τιμές, περιορίζοντας την παραγωγή ή αρνούμενοι να καινοτομούν προς ζημία των καταναλωτών.
- Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση ώστε οι αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών να είναι αποτελεσματικότερες για την επιβολή των κανόνων αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ (“ECN Plus”) στις 23 Μαρτίου 2017.
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 13ης Μαρτίου 2018.
- Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο διεξήγαγαν τρεις γύρους διαπραγματεύσεων που οδήγησαν σε πολιτική συμφωνία στις 30 Μαΐου 2018.