Με την αντιπολίτευση να αποχωρεί από τη συζήτηση και την ψήφιση πέρασε από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών, ένδειξη του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στη γειτονική χώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να λάβει την -υπό όρους- πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε μερικές μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έχει ξεκαθαρίσει απριόρι ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τον σχετικό νόμο, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νέα ψηφοφορία με ευρεία πλειοψηφία, με απόλυτη πλειοψηφία, για να καταστεί αυτοδίκαια νόμος, ακόμα και χωρίς την υπογραφή του προέδρου.
Εν συνεχεία, ο οδικός χάρτης προβλέπει τη διενέργεια Δημοψηφίσματος με το οποίο ο Ζόραν Ζάεφ ευελπιστεί να συγκεντρώσει ικανή λαϊκή υποστήριξη ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προωθήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για την οποία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή.
Τα Σκόπια σε αντάλλαγμα ελπίζουν να εξασφαλίσουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στο τέλος του Ιουνίου και μία πρόσκληση για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνεδρίασης, η πραγματοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί, 69 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης της συμφωνίας που επιδιώκει να τερματίσει την 27χρονη διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.
Οι βουλευτές της εθνικιστικής δεξιάς (VMRO-DPMNE) απουσίαζαν από την ψηφοφορία, που οργανώθηκε την τελευταία στιγμή.
Την ώρα της συνεδρίασης του κοινοβουλίου πραγματοποιούνταν διαδήλωση έξω από το κτίριο, με συμμετοχή περίπου 40 ατόμων.
Η δεξιά έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της πΓΔ της Μακεδονίας.
Η κυβέρνηση Ζάεφ επέλεξε έναν τακτικισμό προκειμένου να αποφύγει εμπόδια που θα καθυστερούσαν την ψήφιση, επιλέγοντας να την περάσει από την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι Εξωτερικών, λόγω του προέδρου και των τεχνικών και νομικών προβλημάτων που αυτός μπορεί να ήγειρε.