Νέα οργανωμένη προσπάθεια ανάφλεξης κοινωνικής έντασης με επίκεντρο τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν κατά της υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό, αναδεικνύεται από την καταγραφή των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφόρησαν χθες σε συγκεκριμένα online media και τα οποία διακινήθηκαν μέσω του Facebook και άλλων social media.
Στον απόηχο της άσκησης δίωξης για εσχάτη προδοσία κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση για σχέδιο επίθεσης και εισβολής στη Βουλή από Τάγματα Εφόδου της ΧΑ, έρχονται ψευδείς ειδήσεις για το θάνατο διαδηλώτριας καθώς και φωτογραφίες από αιμόφυρτους πολίτες να ολοκληρώσουν το σκηνικό έντασης που κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ στα ellinikahoaxes.gr
Με επίκεντρο τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν, χθες ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανο, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων και online media αμφιβόλου αξιοπιστίας, τα οποία διαθέτουν ικανό αριθμό ακολούθων στα social media, οργάνωσαν και εξετέλεσαν εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο την πρόκληση κοινωνικών αναταραχών.
Διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης για να προκαλέσουν ανάφλεξη, έφτασαν σε σημείο να αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις για θάνατο διαδηλώτριας και φωτογραφίες από τραυματισμένους -στο εξωτερικό- επικαλούμενα ότι πρόκειται για λήψεις από το Πισοδέρι.
Όπως αποκαλύπτει το ellinikahoaxes.gr πρώτα τοπικά sites όπως τα kastoria365.gr, neapierias.gr, ilianet.gr έκαναν λόγο για μια νεκρή, είδηση που αμέσως αναπαράχθηκε από το pronews.gr, το οποίο διαθέτει 48,000 ακολούθους μόνο στο Facebook. Αργότερα διόρθωσε τη δημοσίευση αλλά η αναπαραγωγή της φήμης είχε ξεκινήσει ήδη, όπως από το news123.gr.
Το ellinikahoaxes επίσης αναφέρει ότι η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το pronews δεν έχει καμιά σχέση με τα επεισόδια στο Πισοδέρι, ενώ επισημαίνει ότι «κόπηκε» κατ αυτό τον τρόπο για να μην καταλάβουν οι αναγνώστες ότι η φωτογραφία είναι μια άσχετη εικόνα από το εξωτερικό.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που διαθέτει 35,7 χιλιάδες ακόλουθους στο twitter, αναπαρήγαγε αυτή τη φήμη χρησιμοποιώντας την άσχετη φωτογραφία από το pronews ή από δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την φωτογραφία και τη φήμη με τη νεκρή γυναίκα.
Ενώ η φήμη διαψεύστηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, που ανέφερε ότι πρόκειται για «fake news», η προπαγάνδα συνεχίστηκε με bots και fake accounts, αποδεικνύοντας ότι επρόκειτο περί οργανωμένου σχεδίου.