Σενάρια πολιτικών εξελίξεων επανέρχονται στο προσκήνιο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της συμφωνίας για το Σκοπιανό και ενόψει της κύρωσής από το Κοινοβούλιο στα τέλη του έτους ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου, ενισχύοντας την πίεση για κεφαλαιοποίηση της στάσης των κομμάτων, στις δημοσκοπήσεις πριν από την αναγγελία των μέτρων για το χρέος και την αλλαγή της ατζέντας.
Η συνειδητή επιλογή όμως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσει τις αντιδράσεις για το Σκοπιανό στην κοινοβουλευτική σφαίρα και να αποφύγει τη διάχυσή στην κοινωνία με ενεργή συμμετοχή στα συλλαλητήρια και κινηματικές λογικές, αντίστοιχες αυτών που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014, δεν επέτρεψε την πυροδότηση αντιδράσεων μεγάλης κλίμακας, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε και ο επιθετικός χειρισμός όλων των κομμάτων έναντι της πρόκλησης του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι αποστάσεις από τα νέα συλλαλητήρια έλαβε και η εκκλησία, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο των πρώτων κινητοποιήσεων, γεγονός που επίσης έδρασε αποσυμφορητικά, καθώς ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας είχε ξεκαθαρίσει ότι η ΔΙΣ διαφωνεί με τη χρήση του όρου Μακεδονία, επισημαίνοντας όμως ότι το ζήτημα είναι αρμοδιότητας της Βουλής.
Πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία με την πρόταση μομφής εξάντλησε, όπως είχε εξ αρχής δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα περιθώρια κοινοβουλευτικής πίεσης, ενώ πλέον δεν μπορεί να κατατεθεί νέα πρόταση μομφής για διάστημα έξι μηνών. Τοσο όμως, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η περίοδος υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την πΓΔΜ και συνεπώς η κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιου θα γίνει το νωρίτερο στα τέλη του έτους και πιθανότατα εντός του πρώτου τριμήνου.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα όμως η κυβερνητική πλειοψηφία θα δρέψει τα οφέλη από την έξοδο από το Μνημόνιο, την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή ώθηση που θα λάβει με κεφάλαια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ.
Συνεπώς, στόχος είναι να καταγραφεί δημοσκοπικά και να πιεστεί η κοινωνία να ενσωματώσει τον αντίκτυπο της διαμάχης για το ονοματολογικό πριν ξεκινήσει η κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής κλίματος η οποία σηματοδοτείται από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως αναδείξει τη δυναμική αυτή και το πολιτικό σκηνικό που έτεινε να δημιουργηθεί από τις 24 Ιανουαρίου, στο κείμενο με τίτλο: Σκοπιανό: Φτιάχνουν πολιτικό panic room για τις κοινωνικές αντιδράσεις, όπου επισήμανε ακριβώς την οριοθέτηση των κοινωνικών αντιδράσεων στο δίπολο κυβέρνησης-ΝΔ με τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις να συμβάλλουν καθοριστικά στην εξεύρεση σημείου ισορροπίας:
Με το Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες επικοινωνιακά θέσεις, ενώ ταυτόχρονα κινούνται εντός ορίων -έστω και άτυπης- πολιτικής συνεννόησης φαίνεται ότι διαμορφώνεται κλοιός προοδευτικού ελέγχου των κοινωνικών αντιδράσεων. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί, ο μετριοπαθής έως τώρα, ρόλος της εκκλησίας τότε σκιαγραφείται επαρκώς ένα σχέδιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσω ελεγχόμενων εκρήξεων.
Παρά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ακόμα και αλλαγή κυβερνητικού μείγματος, το πολιτικό status quo δεν προβλέπεται να ανατραπεί άμεσα, καθώς όλες οι πλευρές επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της πολιτικής που έχουν έως τώρα εφαρμόσει και επιμένουν σε διακριτά πολιτικά μηνύματα, τηρώντας αποστάσεις ακόμα και σε ζητήματα που υπάρχει ικανή πολιτική συνεννόηση,